2013-09-17

Виборче законодавство України має бути реформовано - пропозиції

Центр політологічних досліджень направив пропозиції до заяви Національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства щодо реформування виборчого законодавства в контексті Угоди про асоціацію та ЗВТ між Україною та ЄС.

Річна конференція Національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства проходить цими днями в Києві.

Представник Центру взяв участь у пленарній сесії, що стосувалась перспектив взаємин Україна – ЄС. Серед гостей були посли Європейського Союзу та Литовської республіки, керівник департаменту Міністерства закордонних справ України, голова профільного парламентського комітету та інші. Під час другого дня конференції, зокрема, відбувались засідання робочих груп.

Пропозиції до заяви щодо реформування виборчого законодавства були спрямовані до Робочої групи 1 "Демократія, права людини, належне врядування та стабільність":
  1. Повернути в бюлетень категорію "проти всіх". Основне обгрунтування полягає в тому, що наразі відсутність цієї категорії веде до можливості приховування "адміністративного псування" частини бюлетенів - ті, хто хоче голосувати "проти всіх" псують бюлетень, але бюлетені конкурентів можуть бути навмисно зіпсовані членами комісій - якщо ж дві дані категорії розділені приховати останній факт набагато важче (він починає вибиватися в електоральній статистики як явна аномалія). Крім того, відсутність категорії "проти всіх" веде до перекладу голосів протестного електорату на користь радикалів. Так би людина проголосувала "проти всіх", але за відсутності цієї категорії, він "на зло" голосує за радикалів, антисистемну опозицію і т.п. Крім того, це демократична практика, поширена в ряді країн і властива і нашим чесним кампаніям. Відміна цієї категорії, як правило, пов'язана з намірами підтасовувати майбутні вибори або маніпулювати їх підсумками - РФ на початку 2000-х, Україна – починаючи з місцевих виборів 2010 року.

  2. Чітко фіксувати в дільничних протоколах кількість бюлетенів визнаних недійсними. Категорію "кількість бюлетенів визнаних недійсними" бажано не тільки чітко фіксувати в протоколі, а й відсотки по цій категорії включати в явку, а не виносити "за неї" (як це робилося на останніх виборах-2012). У результаті такої маніпуляції на останньому голосуванні неможливо дізнатися і точну явку.

  3. Чітко фіксувати в дільничних протоколах число тих, що проголосували на дому. Відсутність цієї категорії, є способом прикриття підтасовок (які готуються) і, в кінцевому підсумку, може поставити легальність / легітимність нових виборів під сумнів.

Немає коментарів:

Дописати коментар