2011-09-13

Громадянська журналістика як право на свободу слова в дії

Центр політологічних досліджень запрошує познайомитись з публікацією стажера-аналітика Центру, присвяченою новим медіа та правам людини. 

За останні десять років Інтернет став невід’ємною частиною нашого життя. Інтернет завжди в дії, він не стоїть на одному місці. Кількість його користувачів зростає щохвилини, а разом з тим також збільшується кількість варіантів існування в мережі. Одним з таких варіантів, який отримав глобальне розповсюдження, і має вплив на державну політику, стало блогерство.

Завести власний блог дуже просто. Для цього не має необхідності мати серйозні знання з інформатики чи програмування, достатньо просто знайти блогхостінг (сайт, що надає можливість створення персонального онлайн-щоденника) та зареєструватися. Інша перевага – анонімність. В даному випадку анонімність вважається не як відсутність інформації про блогера, а як можливість приховати реальне ім’я користувача, сховавшись за ніком (nick-name). Одразу пригадується карикатура, що була опублікована в журналі The New Yorker, де собака сидячи за комп’ютером каже фразу «On the Internet, nobody knows you're a dog». Блогхостінги об’єднують велику кількість блогів, що є ще однією перевагою, бо це дозволяє блогерам спілкуватися між собою та обмінюватися цікавою інформацією. Інформація в блозі виглядає наступним чином: «це публікація в мережі своїх власних думок, поглядів, яка може мати різноманітний контент та посилання на інші ресурси Інтернету, розміщена в хронологічній послідовності, коли найсвіжіші пости знаходяться у верхній частині».

Функції блогу:
Презентація автора в мережі. Багато людей, які хочуть бути представлені в Інтернеті, часто роблять вибір на користь блогу, а не власного сайту.
Розважальна. Люди, які тимчасово не мають можливості на інші розваги (наприклад, вагітні жінки), можуть завдяки блогу цікаво проводити свій вільний час.
Згуртування та підтримки соціальних зв’язків. Блоги допомагають підтримувати стосунки, які в реальному житті підтримувати неможливо. Кожен блогер завжди може знайти обєднання інших блогерів, яке йому цікаве, та вступити до нього.
Функція мемуарів. Блог допомагає фіксувати важливі події в житті автора, не забути про певні подробиці власного життя.
Функція саморозвитку або рефлексії. Блог надає можливість користувачу створити образ власного «Я», якого він  прагне.
Психотерапевтична. Блог допомагає «виплеснути емоції».

Проте наявність блога ще не робить людину блогером. Блогер – це перш за все той, хто має що сказати суспільству. Аналізуючи статистику найпопулярнішого в світі блогхостінгу Livejournal, можна побачити, що активними є лише 6,7% від загальної кількості блогів ( 1,7 млн. від 26,3 млн.). Проте і ця кількість є надзвичайно великою. Найбільш популярним блогерство є в США, Росії та Великій Британії.

Блогерство змінило відношення людей до політики. Зараз вони стали більш інформованими та зацікавленими, відкинувши вже традиційні методи впливу на владу, такі як демонстрації та мітинги. Успіх блогерства можна пов’язати з теорією дорадчої демократії (deliberative diplomacy) Юргена Хабермаса. Концепція базується на тому, що всі рішення в демократичному суспільстві повинні прийматися шляхом нарад та дебатів. Також він використовує поняття публічна сфера (public sphere) – середовище, де кожен може відкрито виражати власну думку та провокувати рівний діалог, який буде мати великі позитивні наслідки. Публічна сфера – єдина можливість для дискусій про побудову у майбутньому кращих інститутів влади, ніж ті, що є зараз. Блогосфера реалізовує ідею про публічну сферу та «вільні ЗМІ», які не мають обмежень та бар’єрів. Тут кожен користувач є потенційним ньюзмейкером.

Народна журналістика вже стала викликом традиційним ЗМІ. Саме блогерство зараз розглядається як головний посередник між інформацією та масами. Це відбувається тому, що блогери –  більш мобільні ніж класичні ЗМІ, зараз доступ до свого блогу можна отримати майже в будь-якій точці Земної кулі. Тільки-но блогер дізнається щось нове, він заходить до свого блогу та публікує цю новину, в той час як, наприклад, випуск щоденної газети повідомить про це тільки завтра. На даний момент наявність традиційних ЗМІ і блогосфери є оптимальним варіантом, бо вони чудово доповнюють одне одного. Блоги, які дозволяють як професійним журналістам так і будь-якій людині публічно виражати свої думки і поширювати інформацію, є якісно новою кроком на шляху розвитку демократії, і в майбутньому їх вплив буде лише посилюватися.

Автор: Антон Тишковський

Немає коментарів:

Дописати коментар