2012-11-21

Громадянське суспільство вирішувало як далі розвиватись



Cьогодні під час Форуму громадянського суспільства Центр політологічних досліджень представив коротку позиційну записку щодо розвитку громадянського суспільства в Донецькій області.

Основні тези документу:

Стан розвитку громадянського суспільства в Донецькій області

Участь в громадських організаціях бере незначна частка мешканців області, громадські організації не мають значної підтримки у населення, створений негативний образ громадських організацій. Влада не сприймає інституції громадянського суспільства в якості партнерів у діалозі, не виконує взяті зобов’язання, формально виконує законодавство щодо залучення громадян до формування та реалізації державної політики.

Шляхи розвитку громадянського суспільства в області 

Постійне наповнення розділу “Публічне громадське обговорення” сайту ДонОДА актуальними даними про документи, що виносяться на громадське обговорення, а також інформацією про стан врахування пропозицій, висловлених громадськістю під час попередніх обговорень (з обгрунтуванням урахування чи неурахування пропозицій громадськості). Створення подібних розділів на сайтах інших органів влади, органів місцевого самоврядування.

Прийняття програми розвитку громадянського суспільства з втіленням механізму конкурсного відбору проектів. Конкурсна комісія має складатись з представників громадських організацій (що не є одночасно державними службовцями чи працівниками органів місцевого самоврядування), має чітко дотримуватись принцип відсутності конфлікту інтересів. Повноцінне фінансування програми має бути забезпеченим починаючи з 2013 року, звітність про використання коштів має бути публічною.

Повноцінної реалізації в області механізму “соціального замовлення”, в рамках якого ресурси місцевої громади будуть найбільш ефективно використовуватись шляхом конкурсного відбору агентів (як державних, комунальних, так і громадських чи бізнесових структур), що виконуватимуть за цільового бюджетного фінансування заходи щодо вирішення пріоритетних соціальних проблем.

Вибори нового складу Громадської ради при ДонОДА мають відбутись з визначенням граничної кількості членів Громадської ради, з проведенням рейтингового голосування і прозорого підрахунку голосів. Громадська рада має складатись з представників громадських організацій, що не є одночасно державними службовцями чи працівниками органів місцевого самоврядування.

Немає коментарів:

Дописати коментар