2015-10-25

Участь у місцевих виборах - розкіш для мешканців Донбасу

Джерело: Reloading Donbas Initiative

Сьогодні, 25.10.2015, в Україні відбуваються місцеві вибори. Більшість з вимушено переміщених осіб в цих виборах участі не приймають. Причиною тому є відсутність реєстрації у людей, що переїхали до нових домівок. За українським законодавством, голосують лише ті, хто має реєстрацію і за місцем цієї реєстрації. Адже мова йде про обрання депутатів, що формуватимуть саме місцеві політики засобами місцевого самоврядування.

Треба зазначити, що в українському суспільстві точиться дискусія - чи давати можливість переселенцям голосувати. Прихильники забезпечення виборчого права ВПО підготували законопроект №2501а-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб". Законопроектом пропонується передбачити, що внутрішньо переміщені особи мають право голосувати за адресою фактичного проживання, зазначеною у довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, після подання відповідної заяви. Таку заяву необхідно подати особисто до органу ведення Реєстру виборців, який відповідає за внесення змін до електронної бази даних.

Але законопроект так і залишився проектом, отримавши наступний висновок Головного науко-експертного управління від 15.09.2015: за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Повна версія: http://www.donbas2ua.org/2015/10/blog-post.html

Немає коментарів:

Дописати коментар