2013-01-09

Білль про права: Якби закони могли говорити вголос...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.
Якби закони могли говорити вголос, вони б в першу чергу поскаржилися на законотворців. Д. Галіфакс
Дана думка, сформульонала відомим державним діячем, лордом Галіфаксом, досить точно характеризує ситуацію з вітчизняним державотворенням. Симбіоз бізнесу і влади, корупції і законотворчості, суспільної модернізації і корпоративної вигоди, наскільки міцно вкоренилися в нашій політичній системі, що пересічному громадянину важко зорієнтуватись де правда, а де обман, де політична демагогія, а де реальні шляхи цивілізаційного розвитку, де процес реалізації права, а де анархія і беззаконня. Єдиним маяком, який дозволяє визначитись в бурхливому морі політичної реальності є Конституція – основний закон держави. Саме вона повинна виступити своєрідним фундаментом, основою, не тільки для всієї системи законодавства, а й для формування цілісного вектора суспільного розвитку.

Не є секретом той факт, що українська конституція народжувалася в муках пошуку компромісу між прокомуністичними і націол-демократичними силами парламенту 1996 року, ще й під серйозним адміністративним тиском з боку президента. Факт прийняття основного закону не став моментом розв’язання суспільних суперечностей чи моментом вирішення правових колізій, було просто відтерміновано час коли ці проблеми новою хвилею накриють нашу державу. Мало того, з 2004 року Конституція стала ще й предметом політичних торгів, інструментом збільшення владних повноважень, предметом маніпуляції і насмішок не тільки з боку пересічних громадян чи представників української політичної «еліти», а й з боку фахових юристів і правників. І тепер, коли активно працюєКонституційна асамблея, розробляється концепція реформування основного закону, важливо не повторити помилок попередніх періодів конституційного процесу.

Мірошніченко М.І. сказав: «Чим на вищому щаблі правового розвитку перебуває народ, тим більше проявляється його здатність до органічної інтеграції найкращих зразків правової культури інших народів при збереженні власної самобутності». Досвід прогресивних країн, з розвиненими правовими системами Україна може взяти за еталон для реформування вітчизняного конституційного поля і чи не найоптимальнішим варіантом в даному контексті може стати американський «Біль про права». В процесі удосконалення Конституції США, при розробці поправок, за основу було взято, перш за все волевиявлення громадян. Тобто спрацював принцип відомий ще в римському праві: «Джерелом влади є народ», громадяни Сполучених Штатів, в даному аспекті виступили ще й джерелом законодавства. Їхні вимоги, про введення до основного закону держави норм які гарантували б їхні права, як публічного так і приватного характеру, базувалися на прогресивних напрацюваннях правничої думки ХVІІІ ст. Ідеї рівності громадян перед законом, заборони дискримінації, свобода совісті та віросповідання знайшли своє матеріальне втілення в документі «Біль про права», який вступив в силу з 1789 року. Перші поправки до Конституції США слугували надійним фундаментом для подальшої розбудови правової держави і громадянського суспільства. Вони витримали іспит часом і найоб’єктивніший суд – суд історії, виніс свій вердикт та продемонстрував усьому світу як держава повинна піклуватися про своїх громадян.

Такий історичний урок добре засвоїли країни західної Європи та Америки. Шкода, що вітчизняні державотворці в своїх реформістських потугах зважають здебільшого на корпоративні вигоди та політичні дивіденди і забувають про своє істинне призначення.

Автор: Єриненко Ірина, Помічнянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 Добровеличківської районної державної адміністрації Кіровоградської області

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

12 коментарів:

  1. Ірина, а як Ви вважаєте, який досвід може залучити Україна від США у боротьбі з вітчизняними законотворцями?!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Олексій, дякую Вам за питання. Але я не мала на увазі, що з нашою владою потрібно боротися. Якісний склад вітчизняного парламенту це пряме віддзеркалення рівня політичної і правової культури наших громадян. Тільки змінивши власну самосвідомість ми зможимо змінити й владу. Для того щоб зробити світ кращим потрібно кращим стати самому. І в цьому контексті для нас може бути корисний досвід Сполучених Штатів.

      Видалити
  2. Пані Ірино, скажіть будь ласка, чи реально з політичною елітою, яка зараз керує Україною досягти тих результатів, які є у США? Якщо ні, то, які шляхи (законні), на Вашу думку, можна використати для зміни ситуації? І скільки часу необхідно для цього? Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Пане Сергій, чесно кажучи, свого часу я вже ставила собі таке запитання і дійшла висновків якими з радістю поділюся з Вами. Більшість політиків які, сьогодні керують нашою державою, я не можу назвати представниками політичної еліти, це люди які скориставшись моментом "приватизували" владу і тепер прикладають максимум зусиль щоб її утримати. Стосовно шляхів виходу з даної ситуації, я вже говорила Олексію, що ключова проблема концентрується в громадянах нашої держави, в нашій правовій і політичній культурі. Коли суспільство стане свідомим, активним, відповідальним, а начолі держави стануть дійсно представники політичної еліти тоді ми не тільки досягнемо рівня США, а й перевершимо їх. Вважаю що процес зміни еліт вже розпочався і чекати залишилось не довго. Але я обмовилась, не чекати, а працювати. В силу своїх можливостей робити внесок в покращення навколишнього світу. Чемне слово, прочитана книга, висловлена думка, це ті краплини які зруйнкють камінь свовілля й беззаконня в Україні.

      Видалити
  3. Я прошу вибачення,але хто зараз із молоді буде читати книги,якщо є вільний доступ до Інтернету,по-перше,а по-друге,велика кількість ігор,в які грає вся молодь,велика кількість сайтів протилежного спрямування від чемного слова.Йдеш по вулиці і чуєш одні "мати",хіба ми це не перейняли з американських фільмів,сигарети в кожному кіні,модно пити віскі з льодом?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вам нема за що вибачатись. Нажаль Ви праві, сьогоднішні реалії далекі від бажаних. На Ваше питання хто читатиме книги я відповім: "Я читатиму, сподіваюсь Ви читатимете, читатиме Сергій Бондаренко, Олексій Бодня... і багато інших. Можливо Ви послужите прикладом для людей яких масова антикультура зіштовхнула з правильного шляху і в наслідок цього зміниться спотворений вектор суспільного розвитку, на вулицях ми чутимемо лише приємні слова і компліменти. Коли з`явився кінематограф суспільством поширилася думка, що перший день кіно, це останній день театру, але як ми бачимо театр живий і досі. Ніколи масова культура не зможе знищити інтелектуальну та елітарну культуру. В крайньому разі в це хочеться вірити. :)

      Видалити
    2. Пані Ірино, і не тільки вірити, а бути переконаною, є ще молоді люди які читають книги, дивляться наукові фільми, займаються науковою діяльністю та прагнуть до європейської, демократичної України.

      Видалити
    3. Пане Богдан, дякую за коментар. Прємно розуміти, що є люди які поділяють мої погляди на деякі явища суспільного буття.

      Видалити
  4. Доброго дня, Ірино!

    А як ви ставитесь до того факту, що хоч Конституція і є опорою всієї законодавчої системи, у нашій державі її досить часто "поправляють"?

    Адже і в США до Конституції було додано безліч поправок... чи це для вас тотожні речі?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
    2. Доброго дня, Лілія. Я не ототожнюю факт внесення поправок до Конституції США, які були здійснені з метою захисту прав громадян і в їхніх інтерасах, з правками вітчизняного основного закону. В своєму есе я намагалася показати, що на даному етапі державотворення Конституція України перетворилась на інструвент політичного маніпулювання та отримання корпоративної вигоди для деяких "слуг народу". І саме в цьому контексті для нас є корисним досвід Сполучених Штатів. Адже в США Конституція це фундамент національного законоавства і надійний захисник громадських прав і свобод, а для України, Контитуція, поки що, нажаль - предмет політичних торгів.

      Видалити
    3. Доброго дня, Ірино. Я не згодний з вашою думкою, що Конституція є предмет політичних торгів. На мою думку, тут скоріше сказати про свідому участь громадян у виборах і розумінні важливості їх голосу на результат. Адже закони, приймають ті кого ми обираємо. Ніхто не заважає поставити відмітку біля "не підтримую жодного кандидата", і коли буде 50%+1 голос будуть перевибори.

      Видалити