2012-03-12

Чи буде в України свій Вацлав Гавел?

Інститут Євро-Атлантичного співробітництва разом із Центром політологічних досліджень та Клубом Молодих дипломатів України продовжують публікувати кращі есе студентів на тему “Свобода, демократія та європейський вибір. Уроки Вацлава Гавела для України”.

Людина, котра змінила хід історії - так можна сказати про Вацлава Гавела. Він є символом цілої епохи, епохи кардинальних змін.

Вацлав Гавел був інакодумцем, котрий, не злякавшись радянської влади, став на захист прав та свобод політв’язнів, був ініціатором підписання Хартії 77. Він не раз був жорстоко покараний за свої вчинки, та не дивлячись на це, в нього вистачило мужності створити антикомуністичний рух «Громадянський форум», після чого він був обраний президентом Чехословаччини. Здобувши перемогу, він не зупинився на досягнутому, а навпаки - ще активніше почав працювати. Він провів ряд реформ, найвідомішою з яких стала люстрація.
Йому вдалося очистити всю структуру державного правління від комуністів, котрі не хотіли так просто залишати свої посади. Ця та багато інших реформ, які були запроваджені під час перебування Гавеля на чолі держави, дали змогу побудувати нову державу. Державу, в якій людина і її життя є найвищою цінністю. За правління Вацлава Гавела Чехія вийшла на новий рівень розвитку, вступила в Європейський союз та стала учасницею НАТО. Зараз Чехія - одна з найрозвинутіших країн, і все це завдяки неоціненному внеску, який зробив Вацлав Гавел.

Вацлаву Гавелю була не байдужа доля України та її народу. Під час одного з візитів на Україну, коли його було запрошено до Національного університету імені Тараса Шевченка для вручення звання почесного доктора, він попросив про закриту зустріч, на якій мали б бути присутні лише українські дисиденти. Тоді вони обговорили багато питань, зокрема і люстрацію. Разом вони намагались зрозуміти, як досвід Чехії можна адаптувати до українських реалій, та чому процес економічних реформ, демократизації та модернізації в Україні почав уповільнюватись. Незадовго до смерті Вацлав Гавел написав статтю «Україна збивається з шляху». У статті він вказав на основні проблеми, які стоять на шляху України до демократії. Корупція, олігархічне правління, слабке громадянське суспільство - це той неповний перелік проблем, які, на його думку, не дають Україні рухатись вперед. Країна все більше відходить від принципів демократії, зазначав він, і це не може не мати негативних наслідків. Але в України ще є можливість повернутись на «шлях» і почати будувати дійсно правову, демократичну державу.

Я, як представниця молодого покоління українців,сповнена віри, що в України ще буде свій Вацлав Гавель. В суспільстві вже відбуваються якісні зміни. Громадянське суспільство продемонструвало силу свого впливу на розвиток політичних подій в Україні під час Помаранчевої революції. Український народ прагне діалогу з державою, прагне бути почутим і впливати на рішення, що приймаються владою. Суспільство має стати повноцінними учасником розбудови демократичної України, а не пасивним споглядачем. На мою думку, лише тоді, коли люди по-новому подивляться, спробують переоцінити свою роль в державі, зміниться ставлення держави до своїх громадян. Як казав Вацлав Гавел: «Вільні та незалежні держави неможливі без вільних самодостатніх громадян, які поважають себе».

Після багатьох років боротьби за незалежність, український народ досяг своєї цілі в 1991 році. Я вірю, що боротьба за демократію, хоч і не є легким, все ж таки не є недосяжним завданням для нашого народу.

Автор: Коротченко Наталія

Немає коментарів:

Дописати коментар