2012-10-02

Громадське спостереження за виборами та нові форми контролю за владою - круглий стіл

Які завдання стоять перед проектами, що здійснюються перед виборами в Україні та на Донеччині? Як можна охарактеризувати початок нинішньої виборчої кампанії?

Донецький прес-клуб спільно з проектом «Владометр» запрошують обговорити ці та інші проблеми 4 жовтня (у четвер) о 13.00 під час круглого столу (місце проведення: вул. Овнатаняна, 4, конференц-зала Донецького прес-клубу, другий поверх).

Хтось одразу пригадає заяви незалежних спостерігачів відносно використання діючою владою адміністративного ресурсу під час агітації за «свого кандидата». Дехто наведе приклади  чисельних спроб непрямого підкупу виборців…

Та не можна залишати поза увагою і той факт, що останнім часом в нашій державі збільшується кількість громадських ініціатив, спрямованих на демократизацію виборів та позначення суспільної оцінки діючим народним обранцям. Йдеться про такі проекти як «Владометр», ЧЕСНО, «Electua.org», «Хто в Раді?», «Campus 3.0». А також треба згадати про традиційні громадські моніторинги, які систематично «Комітет виборців України» проводить спільно із громадською мережею «Опора». Та чим ці ініціативи відрізняються одне від одної? Як вони взаємодіють? З якими проблемами стикаються представники проектів під час своєї роботи? Яких результатів вже досягнуто?
 
У заході візьмуть участь:
  • керуючий редактор проекту «Владометр» Тарас Фролов (м. Київ);
  • голова Правління Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко;
  • координатор донецької платформи Руху ЧЕСНО Валентин Краснопьоров;
  • координатор проекту «Electua.org» у Донецькій області Володимир Орос.
 
Перелік учасників буде оновлюватись. Подробиці під час чергової розсилки прес-клубу чи на сайті http://pclub.dn.ua/article/category/announcements/
 
Питання до обговорення: Як виглядає аналіз обіцянок місцевих політиків і державних службовців Донецька? Що можна сказати про моніторинг їх виконання? Яка користь від цього простим виборцям?  Як реагують  представники місцевої влади та політичних партій на результати проектів «Владометр», «ЧЕСНО», «Electua.org»  тощо. Чи можлива співпраця схожих громадських ініціатив? 
 
Мета заходу: створити дискусійний майданчик для презентації та обговорення громадських ініціатив загальноукраїнського та регіонального рівнів, що займаються різними формами громадського моніторингу влади і спрямовані на демократизацію державних процесів в Україні. Учасники дискусії презентуватимуть різні методи контролю за владою: вимірювання та стан політичних обіцянок, перевірка роботи політиків за критеріями доброчесності, моніторинг виборчих кампаній щодо дотримання учасниками виборчого процесу українського законодавства та міжнародних стандартів демократичних виборів, моделі впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар