2013-07-15

Екологічного способу видобутку сланцевого газу не існує - інтерв'ю



Екологічного способу видобутку сланцевого газу не існує - моя теза на запитання журналістів про співвідношення економії від видобутку власного газу, і витрат на подолання екологічних наслідків. 

Джерело: ngo.donetsk.ua

Журналістам, які звернулись з проханням про коментар, я одразу зазначив, що можу коментувати не як експерт зі сланцевого газу, але як громадянин. Тому, маємо, що маємо... :)

До фінальної версії відео не увійшов мій коментар щодо ефективності поїздок громадських активістів і екологів до США, де, власне, розпочалась "газова революція". Але, зі свого досвіду подорожей до Штатів, тут зазначу, що від місцевих законодавців у штаті Вісконсін вперше дізнався, що навіть видобуток спеціального піску для гідророзриву викликає негативні наслідки для екології та громадського здоров'я, не кажучи вже про наслідки від самого фрекінгу, який перетворює будь-яку місцевість у непридатну для існування.

Прикро, що навіть в США - "оплоті демократії" - дуже мало обраних політиків, і ще менше держслужбовців, будуть говорити відкрито правду про це. Сумно, також, бачити, коли відверту брехню пропонують ще й у вигляді зовнішньополітичної доктрини. "Money makes the world go round" - як співає Міннеллі у м'юзіклі "Кабаре".

Усім зацікавленим пропоную переглянути фільми Gasland - 1 і 2 частини. Про пісок можна, зокрема, прочитати тут: http://www.wisconsinwatch.org/2012/10/02/conference-draws-50-frac-sand-protesters/

Як Європа реагує на фрекінг, показова недавня новина, що додає трохи оптимізму: http://zn.ua/ECONOMICS/olland-poobeschal-ne-dopustit-dobychi-slancevogo-gaza-vo-francii-125673_.html

Україну з фрекінгового аду може вивести або громадянське суспільство (громадяни вже достатньо активні у протистоянні знищенню рідної землі), або провал влади, яка не зможе забезпечити "інвесторам" прийнятного клімату для винищення усього живого. Доречі, у Фейсбуці є активні групи на цю тему: http://www.facebook.com/groups/481269078604629/

П.С. В коментарі про наслідки доступності ресурсу для економічного розвитку мається на увазі Нафтова криза внаслідок 4-ї Арабо-ізраїльської війни ("Війни судного дня").

Немає коментарів:

Дописати коментар