2013-07-03

Головування України в ОБСЄ сприяло подоланню минулого - симуляційна гра



В Святогірську в рамках міжнародної літньої історико-політологічної школи, організованої історичним факультетом Донецького національного університету, Центр політологічних досліджень провів симуляційну гру на тему загоєння минулого. 

За сценарієм гри, в рамках головування України в ОБСЄ збирається конференція держав-учасниць з метою подолання історичних травм, які заважають втілиться принципам, закладеним у Гельсінському заключному акті 1975 року та Паризької хартії для Нової Європи 1990.

У Нараді, крім Високих Представників країн-учасниць (глав держав і урядів), взяли участь представники наукових кіл і громадськості (правозахисники, організації жертв конфліктів). До висвітлення конференції були запрошені журналісти. Відповідні ролі розподілили між собою студенти-історики, політологи й міжнародники, а також майбутні журналісти з різних областей України та Росії. Разом з учасниками також працювали незалежні експерти - лектори літньої школи, - які виконували ролі політконсультантів, істориків зі світовим ім'ям, журналістів світових ЗМІ, а також жертв минулого.

Право відкрити Асамблею ОБСЄ виборола під час попередньої вікторини з євростудій Гордана Крутій, учасниця Ліги міжнародників "Дипкорпус" з Маріуполя, яка, зокрема, зазначила: "Ми покладаємо великі надії на учасників конференції, в силах яких є підготувати умови для назрілого формального перевлаштування Європи. Таке перетворення, яке дозволить позбутися від історичних травм бурхливого минулого давно назріло, і його затягування заважає Європі скинути тяжкий вантаж, і відновити розвиток на нових принципах, не відстати в розвитку від суспільств на інших континентах, що динамічно розвиваються."

Гра тривала цілий день, під час якого учасники презентували історичні травми своїх країн, проводили переговори, підпісували угоди і меморандуми, а наприкінці оголосили Резолюцію, в якій було підсумовано, що більшість країн ОБСЄ змогли домовитись про історичне примирення і розв'язання давніх конфліктів. Під час аналізу гри учасники зазначили, що симуляція стимулювала їх дізнатись більше про минули, однак, на їх думку отримані результати є занадто оптимістичними для сучасної Європи.

В цілому пілотування гри виявилось вдалим, і незважаючи на молодий вік учасників і практичну відсутність попередньої підготовки до обговорення складних тем історичних травм, студенти дуже швидко вжились в ролі, і глибоко відчули, наскільки важкою є робота із загоєння минулого.

Фото з гри тут: https://plus.google.com/photos/111989549835072476930/albums/5895763893413562337

Немає коментарів:

Дописати коментар