2009-11-20

Напередодні виборів журналістів вчили аналізувати дані соціологічних опитувань

В контексті підготовки до виборів Президента України громадські організації Донецької області вчили місцевих журналістів більш професійно аналізувати дані соціологічних опитувань. Центр політологічних досліджень провів міні-тренінг в Донецькому Прес-клубі, в рамках діяльності нещодавно створеної Громадянської Коаліції "Право на майбутнє".

Відкрив захід голова ДОО ВГО "Комітет виборців України" Сергій Ткаченко, який презентував діяльність Громадянської Коаліції "Право на майбутнє", в рамках якої було організовано міні-тренінг.

У міні-тренінгу взяли участь експерти Центру політологічних досліджень: Кирил Черкашин, кандидат політичних наук, керівник соціологічної служби ЦПД, доцент кафедри політології Донецького національного університету; Євген Тарасов, соціолог Центру, та Олексій Круподер, політичний оглядач, аналітик Центру політологічних досліджень.

Під час заходу журналісти змогли отримати інформацію щодо провідних соціологічних служб країни і регіону (особливості їхньої роботи, ідеологічні орієнтації). Була запропонована детальна інформація стосовно регламен-тації подання в засобах масової інформації результатів соціологічних опитувань (відповідно до нового Закону України "Про вибори Президента України") і про особливості інтерпретації рейтингів політичних сил.

Учасники змогли дізнатися про правила трактування основних кількісних показників соцопитувань (кількість респондентів, помилка вибірки, ступінь достовірності), про особливості їх інтерпретації, а також про найчастіші маніпулятивні технології в опитуваннях. На думку О. Круподера, який був ініціатором проведення тренінгу, в майбутніх виборах-2010 будуть частіше використовуватись сумнівні "результати соцопитувань", і тільки журналісти можуть зупинити шквал подібних публікацій.

Журналістів особливо цікавили питання порушення законодавства про публікацію результатів соцопитувань (зокрема, у день виборів), наслідків заангажованості соціологічних структур для результатів досліджень, які вони проводять, питання ліцензування соціологічної діяльності.

Немає коментарів:

Дописати коментар