2009-07-12

У Донецьку відбулась Літня соціологічна школа

В Донецькому національному університеті завершила роботу Літня соціологічна школа, що була організована Центром політологічних досліджень для студентів історичного факультету ДонНУ. Темою Школи, що проходила з 30 червня по 11 липня в Донецькому національному університеті, було "Кількісні методи соціологічних досліджень".

Учасниками Літньої школи стали дванадцять студентів історичного факультету, які навчаються на спеціальності "Міжнародні відносини" і проходили навчально-ознайомчу практику на базі Центру політологічних досліджень. З них 9 успішно закінчили курс школи, що складався з базової теоретичної підготовки, психологічних тренінгів і тестування, а також участі в реальному соціологічному дослідженні – масовому експрес-опитуванні мешканців міста Донецька з актуальних соціально-політичних питань.


За словами Сергія ШТУКАРІНА, виконавчого директора Центру, співробітника кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики ДонНУ: "перед Школою стояло завдання дати можливість міжнародникам підвищити свою компетентність в комунікації та використанні кількісних методів дослідження, а унікальний досвід польової соціології повинен був наблизити представників цієї найбільш елітної спеціальності до розуміння реальних проблем громадян".

Для учасників Літньої соціологічної школи тренером Центру політологічних досліджень Олександрою КИРИЧЕНКО були проведені заняття, які підвищували комунікаційні навички, а психологічне тестування дозволили розробити індивідуальні рекомендації для кожного учасника. Разом з Євгеном ТАРАСОВИМ учасники Школи на практиці відпрацьовували процедуру розробки програми дослідження, складання макету анкети, проведення польового етапу масового експрес опитування та електронної обробки отриманих даних.

В процесі практичного закріплення навичок інтерв’юера, учасниками Школи були опитані мешканці Донецька в усіх 9 районах міста відповідно до розробленої ЦПД вибірці. Всього за 3 дні польового етапу Літньої школи студентами було опитано 426 респондентів, що перевищує розрахункову вибіркову сукупність.

Викликом для інтерв’юерів завжди є пошук спільної мови з представниками різних прошарків суспільства – а саме контакт інтерв’юера з респондентом визначає якість польового етапу опитування суспільної думки.

Запропонована теоретична та психологічна підготовка дозволила учасникам школи провести повноцінне експрес опитування. Зі слів учасниці Школи Катерини МАЙДИБУРИ, тренінги допомогли їй "навчитися краще розуміти людей, їх настрій, знаходити підхід до людей… для вдалого контакту необхідно розуміти емоційний стан співрозмовника, а тренінги дозволили цьому навчитись".

Варто зазначити, що в результаті більшість респондентів погоджувались давати інтерв’ю під запис на диктофон, що дозволяє проводити більш якісний аналіз. Підсумки опитування будуть проаналізовані та оприлюднені найближчими днями.

Немає коментарів:

Дописати коментар