2009-07-04

Перезавантаження Громадської ради при Донецькій ОДА

Донецька обласна державна адміністрація розпочала консультації з громадськістю щодо відновлення на якісно нових засадах діяльності Громадської ради при Донецькій ОДА, робота якої в попередньому форматі виявилась неефективною.

На консультативну зустріч до Донецької обласної державної адміністрації (ОДА) були запрошені координатори 11 комітетів Громадської ради (ГР) при ОДА, вісім з яких змогли взяти участь в нараді. Зустріч відкрив Олександр Юрійович КОВАЛЕНКО, начальник Головного управління взаємодії з громадськістю та у справах національностей і релігій ОДА, який зазначив, що: "без Громадської ради органи влади працювати вже не можуть".


Як запевнив учасників зустрічі Андрій Вікторович ХАЛЕЦЬКИЙ, начальник управління взаємодії з політичними та громадськими організаціями головного управління, активізація роботи органів влади щодо відновлення діяльності інструментів консультування з громадськістю є нормальним процесом і не пов’язана з початком чергової виборчої кампанії.

Перед тим, як обговорити практичні заходи щодо "перезавантаження" Громадської ради, учасники зустрічі обмінялись думками щодо шляхів реалізації Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2007 р. № 1035-р, обговорили презентацію Ніни ДІДЕНКО, д.ф.н., декана факультету менеджменту Донецького державного університету управління щодо теоретичних аспектів розвитку міжсекторної співпраці, а також підготовлений Головним управлінням проект позиційного документу щодо принципів взаємодії ДонОДА з інституціями громадянського суспільства.

Учасники презентували власний досвід розбудови інструментів участі громадян в формуванні та реалізації державної політики в області, зокрема, через роботу Громадської експертної групи при ОДА (працювала у 2005-2007 рр.), профільних громадських колегій, рад та експертних груп, що діють при окремих управліннях ОДА з метою консультацій щодо відповідних питань.

За пропозицією координатора Комітету з питань освіти та європейської інтеграції Громадської ради, директора Центру політологічних досліджень (ЦПД) Сергія ШТУКАРІНА, з метою відновлення повноцінної роботи ГР було вирішено підготувати проект Меморандуму про взаємодію між ОДА та Громадською радою щодо розвитку громадянського суспільства в Донецькій області, який винести на засідання ГР, що планується провести наприкінці липня-на початку серпня ц.р.

Згідно аналізу за результатами моніторингу діяльності громадських рад, проведеного Центром, серед усіх консультативно-дорадчі органів, найбільш ефективною виявилась робота галузевих експертних рад і колегій, в той час, як громадські ради із загальних питань в областях на практиці майже не діють.

Керівництво Головного управління також підтримало ідею, висловлену керівником ЦПД, щодо створення в межах сайту ДонОДА єдиного порталу консультацій з громадськістю, де кожне з управлінь зможе розміщувати проекти документів, що виносяться на громадське обговорення, а також зазначати строки надання пропозицій та контакти відповідальних фахівців.

Немає коментарів:

Дописати коментар