2011-11-25

Донецька облрада має провести дискусію щодо програми розвитку громадянського суспільства - заклик громадськості

25 листопада 2012 року відбулась колегія Донецької облдержадміністрації, на якій було прийнято рішення щодо внесення проекту обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області на 2012-2014 роки на розгляд обласної ради.

Розгляд цього питання на колегії облдержадміністрації відкладався декілька разів, що спричиняло загострення дискусій між владою  та громадськими організаціями.

Проект обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області на 2012-2014 роки був розроблений експертною групою із числа представників громадських організацій та державних службовців регіону в межах спільної ініціативи ДОО ВГО «Комітет виборців України»  та Головного управління взаємодії з громадськістю,  у справах національностей та релігій Донецької ОДА за підтримки Програми розвитку ООН.

Дана програма спрямовується на запровадження  прозорих принципів взаємодії влади та громадськості, конкурсних та паритетних механізмів реалізації  заходів в цій сфері. Також передбачається винесення на офіційний рівень проблем свободи слова та доступу до публічної інформації, підвищення прозорості депутатської діяльності, необхідності громадської експертизи  місцевих нормативних актів та управлінських рішень тощо.

Проект програми на колегії облдержадміністрації представляли:

- Андрій Халецький, в.о. начальника Головного управління взаємодії з громадськості,  у справах національностей та релігій Донецької ОДА;
- Олександр Клюжев, керівник аналітичних програм ДОО ВГО «Комітет виборців України»;
- Валерій Кочуєв, голова Правління ДМГО «Агентство розвитку місцевого самоврядування».

Представники громадських організацій в межах своїх презентацій зазначили, що затягування облдержадміністрацією процесу розгляду проекту цієї програми негативно вплинуло на якість взаємодії між громадським сектором та владою. У той час, як в інших регіонах України активно використовували досвід Донеччини, керівництво облдержадміністрації довго не могло сформувати власну позицію щодо програми розвитку громадянського суспільства.

У доповідачів від громадськості також виникло питання щодо практичної реалізації  конкурсних механізмів співфінансування заходів програми з боку громадських організацій та влади, оскільки проект програми вноситься до Донецької обласної ради без зазначення обсягів її фінансування.

Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький, реагуючи на зауваження доповідачів,  зазначив, що  він підтримує  ініціативу щодо посилення місцевих механізмів сприяння розвитку громадянського суспільства. Поза тим, голова ОДА висловив власне занепокоєння щодо здатності окремих громадських організацій  позитивно впливати на управлінський процес в регіоні.

В результаті цієї дискусії колегія Донецької облдержадміністрації вирішила внести проект обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства на розгляд  Донецької обласної ради та залишити за депутатами можливість визначитись з  тими проблемними питаннями, які залишились нез’ясованими між  владою та громадськими організаціями.

ДОО ВГО «Комітет виборців України» закликає Донецьку обласну раду провести повноцінну та змістовну депутатську дискусію щодо проекту цієї програми. Така дискусія в депутатському корпусі має відбуватись на принципах визнання повноправної участі громадськості, гласності та відкритості.  У той же час,  удосконалення програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства видається можливим у напрямку посилення механізмів прозорості, конкурентності та звітності  у процесі взаємодії влади та громадських організацій.

* * * 

Контакти: PR-менеджер ДОО ВГО "Комітет виборців України" Кубанова Юлія, тел.: +38 (062) 304 81 81, 050-771-86-94, е-пошта: doo.cvu@gmail.com, сайт: http://cvu.dn.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар