2013-11-20

У Донецьку політологи обговорили перспективи європейської інтеграції України

15 листопада у Центрі підвищення кваліфікації державних службовців відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Європейська перспектива України та візова політика
країн ЄС: виклики і можливості».

Захід, організований спільно Донецьким інститутом соціальних досліджень і  політичного аналізу, кафедрою політології ДонНУ та інфомаційним центром ЄС, Центром політологічних досліджень зібрав біля 100 науковців, практиків, представників громадськості, органів державної влади та іноземних дипломатів. Так, конференцію відвідали вітчизняні, польські й російські вчені, генеральні консули Чехії (Ондрей Моравек), Польщі (Якуб Волонцевич), Німеччини (Детлеф Вольтер) і Греції (Дімітріос Папандреу).

Робота конференції тривала весь день і проходила у режимі пленарного засідання та секційних обговорень. Подібний формат дозволив створити зручну, відкриту, інтерактивну платформу для жвавих, конструктивних і насичених наукових дискусій, що відбувалися між експертами, які роками фахово вивчають європейський вектор інтеграції України.

Зокрема, особлива увага учасниками конференції була приділена візовій та міграційній політиці держав ЄС щодо України, транскордонному співробітництву, економічним і політичним чинникам євроінтеграції, геополітичним стратегіям країн Європейського та Євразійського просторів, їх впливу на сучасний стратегічний вибір нашої держави. Незважаючи на наявність часом протилежних поглядів щодо деяких з цих питань, експерти, які брали участь у заході, дійшли низкі висновків, нагальних для адекватного і коректного розуміння європейської інтеграції України.

Було наголошено, що підписання Україною  та  Європейським Союзом Угоди про асоціацію та її ратифікація – це принципово різні процеси, що розведені у часі, який слід використати на вдосконалення, модернізацію країни. Головне завдання полягає навіть не у реформах, а у трансформації свідомості людей, обережному ставленні до громадської думки у контексті перспектив країни. Підписання Угоди може викликати певну напругу як у відносинах із Росією, так і всередині країни, адже і сьогодні існує багато противників зближення з Європою, які мають свої аргументи і бачення майбутнього України в союзі з Росією і Білорусією та у Митному союзі. При цьому, зовнішній тиск ні в якому разі не повинен стати причиною для підписання будь-яких угод і розриву існуючих взаємовідносин з будь-якими державами та іншими суб'єктами світової політики.

Учасниками конференції підкреслено, що раціональний настрій пересічного українця пов'язаний з ЄС, але ментально Україна має коріння у слов’янській цивілізації. Зовнішньополітичний вектор України має містити цю унікальність і формувати особливий шлях. Україна офіційно проголосила себе позаблоковою державою, що дає їй усі підстави для подальшої співпраці із країнами Європейського Союзу та тими, для кого цей факт не є перепоною для перспективної співпраці. Цей вибір самоповаги не спрямований проти сусідів України, а є цивілізованим напрямком розвитку нашої країни як національного суверенітету. Українська держава має довести, що продовжує виконання взятих на себе міжнародних зобов’язань і є прогнозованою країною та надійним  партнером.

Як зазначив співголова оргкомітету конференції, керівник Донецького інституту соціальних досліджень і політичного аналізу В. П. Кіпень, «проведений захід є визначним для Донецької області як через свій масштаб, так і через надзвичайно високий науковий рівень». Він дозволив згенерувати ідеї, які «є виключно важливими для поміркованого і зваженого ставлення до євроінтеграції та розуміння місця України у світі,» - підкреслив науковець.

Немає коментарів:

Дописати коментар