2013-11-27

Звернення громадських організацій Донецької області

Звернення громадських організацій Донецької області щодо розпорядження Кабінету Міністрів України № 905-р від 21 листопада 2013 р.

Громадські організації Донеччини вважають, що прийняте Кабінетом Міністрів України розпорядження “Питання укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами-членами, з іншої сторони” порушує Конституцію, суперечить Закону України “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики”, іншим законам і Указам Президента України, а також міжнародним зобов’язанням України. Значно перевищивши власні повноваження, КМУ продемонстрував лицемірність усіх заяв представників влади щодо пріоритетності європейського вибору та “побудови Європи в Україні”, що викликало обурення широких верств населення.

Ми поділяємо почуття громадян в усіх регіонах України, які відчули себе обманутими, і вийшли на вулиці своїх міст на спонтанні “Євромайдани”. Вважаємо, що єдиним способом для центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування зберегти своє обличчя - це утриматись від перешкоджання мирним зібранням, надати підтримку в забезпеченні здоров’я і безпеки їх учасників, припинити провокації, а також жодним чином не обмежувати свободу пересування.

Конституція України проголошує, що народ є носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні, здійснює владу безпосередньо і ніхто не може узурпувати державну владу (стаття 5). Громадські організації Донеччини заявляють про неприпустимість порушень громадянських прав і свобод громадян, обмеження владою умов для прямого народовладдя.

Ми приєднуємось до заяви Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства з приводу ситуації, що склалася навколо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, і закликаємо до негайного скасування розпорядження КМУ № 905-р від 21.11.2013 р. та до відставки Кабінету міністрів України через перевищення ним своїх повноважень. Від Президента України вимагаємо повернення до діалогу з Європейським Союзом та якомога скорішого підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Ми закликаємо керівництво Європейського Союзу ігнорувати пропозиції щодо створення трьохсторонньої комісії (Україна-ЄС-Росія). Україна веде з Європейським Союзом двосторонній діалог і втручання третіх сторін в цей процес є неприпустимим, оскільки підриває державний суверенітет і незалежність України, та принижує правосуб’єктність Європейського Союзу.

Всеукраїнська громадська організація
“Асоціація підтримки прогресивних реформ”

Голова
В.В. Редько
Громадська організація "Центр аналізу та розвитку громадських комунікацій "ДІАЛОГ"

Голова правління
С.В.Бондаренко
Донецька міська громадська організація «Агенція розвитку місцевого самоврядування»

Голова
В.І. Кочуєв

Донецька міська громадська організація “Альянс”

Президент
С.В. Закревська

Донецька обласна громадська організація
“Донецький інститут соціальних досліджень
і політичного аналізу"

Голова
В.П. Кіпень
Донецька обласна громадська організація  
“Центр політологічних досліджень”

Виконавчий директор
С.І. Штукарін
Донецька обласна громадська організація  
“Донецький інститут інформації”

Голова правління
О.В. Мацука
Донецька обласна організація                    
ВГО “Комітет виборців України”

Голова правління
С.В.Ткаченко
Правозахисна організація
 “Донецький Меморіал”
Голова Ради
О.П.Букалов

Немає коментарів:

Дописати коментар