2013-08-31

Підписання Угоди в теперішній ситуації є руйнівним для майбутнього країни - коментар

Днями, копаючи огород на дачі дав інтерв'ю - телефоном, звісно :) - щодо результатів слухань в Європарламенті ситуації в Україні. 

Ось як це було опубліковано:
«Європарламент практично нічого не вирішує – це консультативний орган, - говорить політолог, голова Донецького Центру політологічних досліджень Сергій Штукарін. – Головну роль відіграють безпосередньо країни та їх влада, все залежить від їх рішення. Я не думаю, що будуть спрошувати вимоги і процедуру. Проте, варто зауважити, що заява ця знакова, адже Росія порушує різні міжнародні договори, а Європарламент зробив важливий внесок у дискурс, але він нічого не вирішує».  
Джерело: http://ngo.donetsk.ua/articles/viyna-z-rosiieyu-vigidna-yanukovichu-bo-prinese-avansi-vid-ies-donecki-eksperti-foto

Але приведу більш дослівно мої коментарі на запитання щодо того, наскільки важливим є те, що Європарламент закликав пришвидшити підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС:

"Європейський парламент є консультативно-дорадчим органом, його роль історично збільшується, але головними залишаються голови урядів та держав країн-членів ЄС, члени Європейської Ради, які вирішують, чи буде підписано Угоду про асоціацію. Важливою також є рекомендація Єврокомісії. Так що я не думаю, що список вимог буде скорочений, чи щось може бути підписано раніше. Але, те, що члени Європарламенту висловили думку, що Російська Федерація порушує міжнародне право, конвенції, в тому числі Будапештський меморандум 1994 року про гарантії безпеки України, є важливим внеском в дискурс."

Принагідно прокоментую громадську кампанію, що закликає Януковича підписати Угоду на саміті у Вільнюсі.

Я проти цієї кампанії, адже десь з місяць тому в жартівливому спорі з колегами по донецькому громадському сектору поставив на те, що Угоду підписано не буде - а ця кампанія може все зіпсувати. :)

Насправді, вважаю, що кампанія безглузда, дезинформує населення щодо поточної ситуації у (не)реалізації Україною європейського вибору і відповідальності за майбутнє непідписання Угоди, а також - що саме головне - вона руйнує підвалини, на яких має в цій ситуації стояти громадянське суспільство України.

Наразі, від такої кампанії українська громадськість може зрозуміти, що Європа готова до підписання, бо Україна виконала всі її суттєві вимоги, а всемогутній Президент тепер вирішує, чи підписати документ - пропонується навіть збирати для нього авторучки, або демонструвати їх на відео. І в разі, якщо ЄС відмовиться на Саміті підписувати Угоду, складеться враження, що ЄС - ненадійний партнер, сам не знає, чого хоче. Тому - за нескладною логікою влади - єдиним виходом буде членство в Митному Союзі.

Насправді, головним завданням громадянського суспільства наразі - як і завжди - є вимагати від влади виконання діючого законодавства, взятих міжнародних зобов'язань і дотримання власних обіцянок. Не непідписання, а підписання Угоди в теперішній ситуації є руйнівним для майбутнього країни, бо: 1) дає українській владі карт-бланш продовжувати творити все, що завгодно, 2) робить українське громадянське суспільство, так саме, як і "опозицію", співучасниками режиму 3) дискредитує ЄС, як спільноту, засновану на цінностях.

На мою думку, ЄС варто дистанціонуватись від взаємодій з цією владою до повернення України на шлях демократичного розвитку, проведення чесних і прозорих виборів, притягнення до відповідальності корупціонерів. Уряду - крім "домашньої роботи" у відносинах з ЄС і здійснення реформ - варто доказати свою спроможність вести торгівельні переговори, і змусити наших "стратегічних партнерів" у відносинах використовувати цивілізовані інструменти (зокрема, СОТівський механізм вирішення торгівельних суперечок).

Всім роздав завдань - можна повертатись на город, як заповідав М.Я.

Немає коментарів:

Дописати коментар