2013-08-01

Обласна програма з розвитку громадянського суспільства відправлена на переробку



Коаліція громадських організацій* вітає зусилля Донецької обласної ради із широкого обговорення проекту обласної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства Донецької області. 

Це є важливим кроком на шляху нормалізації взаємодії влади та громадськості в області. Подальші перспективи проекту Програми залежать від активної позиції облради щодо контролю за діями облдержадміністрації з переробки проекту і забезпечення повноцінної участі громадськості в цьому процесі.

Громадське обговорення проекту Програми, на якому наполягали ряд керівників громадських організацій, проходило в Донецькій обласній раді, яка перед цим зібрала пропозиції до Програми від громадських об’єднань, освітніх та наукових установ. Крім громадських активістів та науковців, в обговоренні взяли участь представники депутатського корпусу. За словами заступника голови Донецької облради Олександра Кравцова, який модерував “круглий стіл”, неперероблений варіант Програми виноситись на сесію ухвалюватись не буде.

Відповідальною за остаточну переробку проекту Програми було визначено постійну комісію з питань адміністративно-територіального устрою та регіонального розвитку облради. Голова відповідної комісії Микола Загоруйко запевнив, що в Програмі буде дотриманий принцип конкурсного розподілу коштів - який був фактично відсутній у проекті Програми, і на якому, зокрема, наполягала громадськість - оскільки він є “вимогою законодавства”.

Серед інших “вузьких місць” Програми учасники обговорення називали:
- невідповідність пріоритетів визначених у проекті Програми Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні;
- непрозорість процесу розробки проекту Програми;
- незрозумілий зміст та принципи відбору пріоритетів та виконавців;
- нереалістичність мети Програми та відсутність критеріїв оцінки реалізації Програми.

Громадські організації відзначають, що ані на попередніх зустрічах (зокрема, на засіданні Громадської ради при облдержадміністрації), ані під час “круглого столу” в облраді, головний розробник проекту програми не спромігся публічно презентувати комплексне обґрунтування цілей та заходів програми, а також запланованих обсягів фінансування.

* * *

*Коаліція інститутів громадянського суспільства постала як реакція на заперечення посадовців облдержадміністрації необхідності відкритого громадського обговорення проекту обласної програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2013-2015 роки, та у зв’язку з низькою якістю проекту Програми, створеного невідомими до сих пір розробниками. Сторінка Коаліції в мережі Фейсбук: fb.com/groups/civicoalition.

Немає коментарів:

Дописати коментар