2013-08-13

Громадська думка в Донецьку: євразійство та конфлікт поколінь - підсумки круглого столу



В Донецьку пройшов круглий стіл "Думка мешканців Донецька щодо актуальних соціально-політичних проблем", організований Центром політологічних досліджень. 

У ході зустрічі відбулась презентація та обговорення результатів недавнього соціологічного опитування, проведеного ЦПД. В дискусії взяли участь вчені-політологи, громадські діячи, представники засобів масової інформації регіону.

Відкрив захід Сергій Штукарін, директор Центру політологічних досліджень, який розповів про діяльність ЦПД і зазначив про незалежний характер дослідження.

Результати опитування представив керівник соціологічної служби ЦПД Кирил Валерійович Черкашин, кандидат політичних наук, доцент кафедри політології Донецького національного університету. В презентації Кирил Черкашин зупинився на електоральних настроях населення Донецька, підтримці політичних сил, та її динаміці; зовнішньополітичних пріоритетах, думках стосовно міжнародної інтеграції; національно-мовних уподобаннях, самоідентифікації донеччан; релігійній самосвідомості, конфесійній приналежності; а також на відношенні жителів міста до видобутку сланцевого газу в Донецькій області.

В обговоренні результатів соцопитування взяли участь донецькі вчені, представники громадського сектору та журналісти. Основними дискусантами виступили: Дмитро Євгенович Муза, доктор філософських наук, завідувач кафедри філософії ДонНТУ та Дмитро Володимирович Посредніков, кандидат історичних наук, доцент кафедри політології ДонНУ. Експерти, зокрема, зосередили увагу на аналізі нового розділу опитування, присвяченого віросповідуванню, оскільки решта даних підтвердили, що - за словами Валерія Кочуєва (ДМГО "АРМС") - "ті тренди які мали місце, вони мають місце як і раніше. Нічого не змінилось".

Одне з ключових запитань під час круглого столу поставив журналіст Ярослав Колгушев (ostro.org), який поцікавився, чому "за два роки чинної влади людям, все також не вистачає грошей на їжу, а вони продовжують підтримувати Януковича"? За словами Дмитра Музи, використовується "символічний капітал - партія есплуатує певні образи, певні символи. Ці символи здаються привабливими, і якраз тут відбувається підміна матеріальної та духовної "їжи".

На завершення "круглого столу" Кирил Черкашин запросив представників громадських організацій звертатись до Центру політологічних досліджень із пропозиціями щодо запитань, які їм цікаво побачити в наступних опитуваннях Центру.

Аудіозапис круглого столу:



Аналітичний огляд результатів опитування:  

Презентація результатів опитування: 

Сторінка події: 

Деякі публікації про подію у електронних ЗМІ:

Немає коментарів:

Дописати коментар