2012-01-20

Quo vadis, українська демократіє? - власна думка

Важко сказати, чи поліпшилась ситуація з демократією в Україні за останній рік, бо на мою думку, діюча влада не зорієнтована зараз саме на розвиток демократії. Її ціллю є укріплення свого становища, та вистроєння загальних постанов у будівництві свого правління. Діючий президент здійснює реформи, які зараз нічього не змінюють, результат їхньої діяльності можна буде спостерігати приблизно років через 5, чи навіть більше, коли все прийде до бажаного вигляду та почне функціонувати на повну силу та давати бажані результати. А зараз, як мені здається, період очікування.

За шкалою оцінювання від "1" - тоталітаризму, до "10" - демократії, сучасну Україну я б розташувала приблизно на восьмій сходинці, це  більш до демократичного режиму,але іще не зовсім блізько.

Я вважаю, що найбільш вразливими місцями української демократії на сьогодняшній день є нездатність забезпечіти ефективну боротьбу з корупцією, повагу до громадянських та політичних прав,гарантування чесних та справедливих виборів, та багато інщих факторів, що впливають на демократичний розвиток суспільства та країни в цілому.

П'ять головних чинників, що найбільш заважають просуванню України у напрямі до демократії це:

  • По - перше, байдужість та пасивність суспільства, за результатами експертного опитування, проведеного фондом Демократичної ініціативи імені Ілька Кучеріва.
  • По - друге, пострадянський менталітет нашого суспільства, радянське виховання  - ці фактори, також прямо впливають на подальший розвиток демократії.
  • По - третє, недотримання принципів демократії, тобто відсутність (повна або часткова) до поваги прав та свобод громадянина.
  • В четвертих, корупція у суспільстві, низьке забезпечення свободи слова,недемократичність влади.
  • По - п'яте чітко виражений олігархічний характер політичної системи.


На шляху до демократії у першу чергу саме суспільство повинне впливати на демократичний розвиток, шляхом вимагання від влади дотримання своїх прав та свобод, контролювання керівними органами влади процесів, які можуть відігравати важливу роль у становленні суспільства. Якщо Україна хоче прийти до демократії, їй не потрібно оглядатись на досвід минулих років, більш того,їй потрібно забути радянський устрій та з нової сторінки почати становлення своєї історії.

Задля поліпшення демократії в Україні громадські організації не тільки можуть, але й повинні допомогти. Насамперед їхня допомога є у відстоюванні своїх інтересів, як громадян, як організацій, які створені по інтересам. Бо кожна людина у демократичному суспільстві має право на реалізування своїх інтересів і можливостей, і ці права повинні захищатись і заохочуватись державою. Наполегливе регулювання роботи владних інститутів з боку ЗМІ та громадських організацій врешті решт мають позитивно вплинути на розвиток демократії в Україні.

Автор: Ольга Ємєльянова

Немає коментарів:

Дописати коментар