2011-06-02

Чи знають в Донецьку, як розвивати громадянське суспільство?

Сьогодні побачив реліз ДОО ВГО "КВУ" про проведене засідання Робочої групи щодо розробки обласної цільової програми зі сприяння розвитку громадянського суспільства - але під дивною назвою, що викликала бажання відреагувати. 

Цілком нейтральний реліз був поширений на різних порталах (зокрема, тут), але на Гурті чомусь отримав провокаційний заголовок "В Донецьку знають, як розвивати громадянське суспільство". Нажаль, на самому засіданні такого враження не створилось.

По-перше, тому що увага до заходу в основному залежала від участі в засіданні заступника голови, керівника апарату облдержадміністрації Б.І. Адамова, який одразу попередив, що має не більше 20 хвилин, після чого має йти на урочистості в театрі, присвячені річниці ДонНТУ. Очевидно, що стратегія розвитку громадянського суспільства менш важлива для влади, ніж черговий святковий захід.

Врізалось у вуха твердження Любові Іванівни Яковлевої, начальниці Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, що велика, навіть більша, частина громадянського суспільства - "це люди, взагалі то, з неадекватною лінією поведінки, неадекватним станом здоров'я". Після цього пролунала традиційна фраза про лобіювання часткою громадськими органанізаціями чужих інтересів - "не того контингенту, інтереси якого вони мали би представляти".

Як тільки Борис Ісайович пішов, слухати авторів презентованої концепції практично перестали, і почали закидувати провокаційними пропозиціями, накшталт припинити розробку програми сприяння розвитку громадянського суспільства, і зосередитись на розробці програми правової освіти населення.

Сергій Петрович Натрус, перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Донецькій області прямо заявив - на пропозицію спільного публічого звітування органів місцевої влади та інститутів громадянського суспільства за результатами співпраці: "Звітування в управлінні екології нас, уже чесно кажучи, так, м'яко, дістало. Бо усі, кому не лінь, хочуть від нас якийсь звіт". 

Наприкінці, залишилось враження, що присутні представники влади погодились затвердити представлену концепцію, аби від них "відстали", і швидко розбіглись, не вирішивши щодо подальших кроків з розробки самої програми. 

Немає коментарів:

Дописати коментар