2011-06-05

Викладання історії в школі: на шляху до толерантності - дослідження

Східноукраїнський фонд соціальних досліджень (Харків) представив результати соціологічного дослідження “Викладання історії в школі: на шляху до толерантності”. Опитування проведено за підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду “Відродження”.

Як показало дослідження, вчителі історії визнають велике значення викладання історії для формування толерантності у школярів. При цьому вони відзначають, що виховання толерантності не є першочерговим завданням історичної дисципліни.

Переважна більшість учителів позитивно ставиться до існування різних поглядів на історичні події. Одначе вони відзначають чимало чинників, які перешкоджають толерантному викладанню (недостатня кількість годин історії, некоректна система контролю знань).

Водночас, як показують результати дослідження, батьки порівняно зі школярами та вчителями є в цілому менш толерантними. Це, зокрема, видно у ставленні до того, щоб дітям на уроках викладали різні погляди на історичні події.

Детальніше про результати дослідження можна дізнатися тут.

Контакти: Східноукраїнський фонд соціальних досліджень, тел: +38 (0572) 45 75 55, е-пошта: sociology@univer.kharkov.ua.

* * *

Мета Освітньої програми - сприяти системним змінам в освітній галузі України, спрямованим на її наближення до найкращих європейських практик, покращувати якість освіти, перетворювати її на засіб формування громадянського суспільства.

Немає коментарів:

Дописати коментар