2011-10-01

Громадськість закликала владу ухвалити закон "Про громадські організації"

Громадськість надіслала звернення до влади, у якому висловила занепокоєння можливим зривом ухвалення Законопроекту "Про громадські організації" №7262-1 та закликала депутатів якнайшвидше ухвалити даний документ без спотворення його нинішніх демократичних норм. Заяву підтримали 42 громадські організації України.

Занепокоєння громадськості викликало те, що на робочій групі Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглядаються зміни, які можуть повністю спотворити документ, який був проголосований у першому читанні 17 травня 2011 року.

У заяві громадськість звертає увагу на те, що в Україні існують законодавчі перешкоди на шляху формування повноцінного громадянського суспільства, без якого неможливе функціонування демократичних інститутів. Українська влада впродовж трьох років не виконує рішення Європейського суду з прав людини від 3 квітня 2008 року, який визнав українське законодавство щодо громадських організацій таким, що порушує право людини на об’єднання.

«Українське законодавство щодо громадських організацій ставить їх у значно гірші умови порівняно з бізнесом. Складні бюрократичні процедури, тривала реєстрація, територіальні обмеження діяльності, заборона господарської діяльності, надмірний державний контроль – це все тільки частина бар’єрів, з якими стикаються громадські організації у своїй діяльності», - йдеться у заяві.

Підписанти заяви також звертаються до інститутів Європейського Союзу порушити перед українською владою питання необхідності якнайшвидшого ухвалення Закону, а також до дипломатів, представників Ради Європи та ОБСЄ з проханням на найвищому міжнародному рівні сприяти ухваленню демократичного законодавства для громадських організацій.

«Ухвалення європейського Закону «Про громадські організації» є міжнародним зобов’язанням України і має стати свідомим кроком на шляху до підписання Угоди про асоціацію», - переконані заявники.

Контакти: 067- 232 69- 23, http://www.newcitizen.org.ua/, newcitizen.info@gmail.com


Заява
Громадські організації застерігають владу від зриву ухвалення демократичного Законопроекту «Про громадські організації»

Ми, представники громадських організацій України, занепокоєні можливим зривом ухвалення демократичного Законопроекту «Про громадські організації» №7262-1. На робочій групі Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглядаються зміни, які можуть повністю спотворити документ, вже проголосований у першому читанні 17 травня 2011 року.

Громадськість наголошує, що ухвалення європейського Закону «Про громадські організації» є міжнародним зобов’язанням України, і має стати свідомим кроком на шляху до підписання Угоди про асоціацію.

Громадськість звертає увагу на те, що в Україні існують законодавчі перешкоди на шляху формування повноцінного громадянського суспільства, без якого неможливе функціонування демократичних інститутів. Українська влада впродовж трьох років не виконує рішення Європейського суду з прав людини від 3 квітня 2008 року, який визнав українське законодавство щодо громадських організацій таким, що порушує право людини на об’єднання.

Українське законодавство про громадські організації ставить їх у значно гірші умови порівняно з бізнесом. Складні бюрократичні процедури, тривала реєстрація, територіальні обмеження діяльності, заборона господарської діяльності, надмірний державний контроль – це все тільки частина бар’єрів, з якими стикаються громадські організації у своїй діяльності.
Таким чином, громадські діячі:

- закликають Верховну Раду якнайшвидше ухвалити Закон «Про громадські організації» без спотворення його нинішніх демократичних норм, який відповідає рекомендаціям Ради Європи CM/REC(2007)14.;
- звертаються до інститутів Європейського Союзу порушити перед українською владою питання необхідності якнайшвидшого ухвалення Закону, у тому числі як умови підписання Угоди про Асоціацію;
- звертаються до дипломатів, представників Ради Європи та ОБСЄ з проханням на найвищому міжнародному рівні сприяти ухваленню демократичного законодавства для громадських організацій.

Громадськість висловлює переконання, що укладення Угоди про асоціацію без належних умов розвитку громадянського суспільства ставить під ризик виконання Україною своїх зобов’язань. Нинішнє законодавство унеможливлює ефективний контроль за владою та участь громадян у виробленні рішень.

Учасники Партнерства «Новий Громадянин» та інші організації, які вже підтримали звернення:

1. ВМГО "Демократичний Альянс"
2. Український незалежний центр політичних досліджень
3. ГО «Центр UA»
4. Фонд «Демократичні ініціативи»
5. Інститут масової інформації
6. Інтерньюз Україна
7. ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив"
8. ВГО "Не будь байдужим!"
9. Творче об'єднання "TOPO" - Контактна група в Україні Transparency International
10. ВМГО «Дебатна Академія»
11. Донецька обласна організація ВГО "Комітет виборців України"
12. Творчий центр ТЦК
13. Центр політичних студій та аналітики
14. Інститут Медіа Права
15. Фундація «Суспільність»
16. ВГО "Еліта держави"
17. ВГО «Українська стратегія»
18. Східноукраїнський центр громадських ініціатив "Тотальна акція на підтримку прав людини та демократії"
19. ВЕГО «МАМА-86»
20. Фонд "Народна дипломатія"
21. ГО "Телекритика"
22. ПАУСІ
23. Спілка Громадських Організацій "Фундація Локальних Ініціатив Донеччини"
24. ВОМГО "Асоціація Молодих Реформаторів (АМоРе)"
25. ГО "Суспільство та екологія" м.Одеса
26. Немирівська спілка творчих ініціатив
27. Одеський суспільний інститут соціальних технологій
28. Донецька обласна організація ВГО "Комітет виборців України"
29. Луганська обласна громадська організація Бізнес-клуб "Європейський вибір"
30. Запорізька обласна громадська організація "Народний захист"
31. Черкаська обласна громадська організація інвалідів, які живуть з ВІЛ/СНІД, "Позитивне життя"
32. Громадська організація Молодіжна організація "Нова генерація"
33. Полтавська філія Суспільної служби України
34. Житомирська обласна громадська організація "Перспектива"
35. ДМГО "Агентство розвитку місцевого самоврядування"
36. ГО "Донецький інститут соціальних досліджень і політичного аналізу"
37. Вінницька обласна організація "Суспільна Служба України"
38. ВОГО "Вінницький обласний клуб бухгалтерів"
39. Житомирська обласна організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів чорнобильської катастрофи "Чорнобиль-Єдність"
40. ГО "Молодіжна організація "СЛАВІС-ВІННИЦЯ"
41. Луганська обласна громадська правозахисна жіноча організація "Чайка"
42. Херсонська обласна організація Комітету виборців України

Немає коментарів:

Дописати коментар