2011-10-01

Між громадянськими суспільствами України та ЄС постане спільна платформа

Центр політологічних досліджень вніс внесок у висновки спільного семінару Європейського соціально-економічного комітету та Національної тристоронньої соціально-економічної ради з питань відносин Україна - ЄС, що проходив 26-27 вересня 2011 р.


Семінар з питань відносин між ЄС та Україною
Київ, 26-27 вересня 2011

ВИСНОВКИ

Семінар організований спільно Європейським соціально-економічним комітетом (ЄСЕК) та Національною тристоронньою соціально-економічною радою (НТСЕР). У ньому взяли участь представники громадянського суспільства ЄС та України, члени ЄСЕК і НТСЕР, неурядових організацій (НУО), а також представники органів виконавчої влади України, інших європейських і міжнародних організацій та країн-членів ЄС, дипломатичних місій.

Під час семінару, представники громадянського суспільства висловили свою думку і погодилися на такі висновки:


1. Невідкладно закликати політичних лідерів України та ЄС до завершення до кінця року переговорів між Україною та ЄС щодо Угоди про асоціацію, а також щодо поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, та пошуку взаємоприйнятних рішень зі спірних питань.

2. Визнати європейські прагнення України та вважати, що якнайшвидше прийняття Угоди про асоціацію може стати важливим кроком у цьому напрямку.

3. Підтримати положення проекту Угоди про асоціацію Україна-ЄС, які закріплюють зростання ролі громадянського суспільства, у всьому його різноманітті, через створення спільної платформи громадянського суспільства, визнаючи важливість залучення соціальних партнерів та інших організацій громадянського суспільства до моніторингу імплементації Угоди про глибоку і всеохоплюючу зону вільної торгівлі, особливо в частині положень, що стосуються сталого розвитку.

4. Закликати до якнайшвидшого запровадження нового законодавства про соціальний діалог з урахуванням основних стандартів МОП, особливо щодо права на об'єднання. Водночас, учасники наполягають на консолідації середовища, яке дозволить організаціям громадянського суспільства процвітати і розвиватися. У цьому контексті учасники закликають організації роботодавців, профспілок, а також громадянського суспільства України до зміцнення інституційного потенціалу в цілому та через використання новоствореного ресурсу Фонду громадянського суспільства та інших відповідних програм ЄС.

5. Закликати Уряд України, соціальних партнерів та інші організації громадянського суспільства, членів Української національної платформи громадянського суспільства в рамках Форуму Східного партнерства, працювати разом над створенням структурованого та постійно діючого механізму консультацій громадянського суспільства. ЄСЕК готовий співпрацювати з Урядом України, соціальними партнерами та іншими організаціями громадянського суспільства над створенням дієвого механізму залучення громадянського суспільства до процесу прийняття рішень в Україні.

6. Переконані, що регулярні консультації з громадянським суспільством сприятимуть покращанню моніторингу внутрішніх реформ та конвергенції з цінностями ЄС, водночас покращуючи управління Україною, що також гарантує проведення внутрішніх реформ, узгоджено з дотриманням основних свобод та соціальної й економічної стабільності.

7. Вважаємо, що внесок громадянського суспільства в ініціативу Східного партнерства не є достатнім і не має належної підтримки політиків. Закликати ЄС і українські громадські організації показати приклад тісної співпраці як за допомогою конкретних проектів, що реалізуються в рамках Східного партнерства та Форум громадянського суспільства, так і через розширення співпраці на двосторонньому рівні. Невідкладно закликати представників влади ЄС та України забезпечити належне фінансування інституцій громадянського суспільства ЄС і України у повному обсязі, для здійснення діяльності щодо зміцнення потенціалу та твінінг-проектів.

8. Звернути увагу сторін переговорів з обох боків, що сільське господарство та сектор харчової промисловості у майбутньому мають грати більш конкретну роль у механізмах співпраці між Україною та ЄС. Невідкладно закликати Уряд України до інтеграції сільського господарства та пов’язаних з ним питань у конкретну державну політику, яка спрямована на збільшення виробництва у сільськогосподарському секторі та поліпшення соціально-економічної ситуації в сільській місцевості.

9. Закликати ЄС і уряд України до підтримки та заохочення організацій фермерів у розбудові потенціалу та розвитку професійних навичок і вмінь своїх членів. Сільськогосподарські організації європейського рівня мають сприяти позитивному розвитку своїх українських колег, організовуючи спільні семінари, тренінги та обмін передовим досвідом.

10. Підтримати намір Європейського Союзу щодо започаткування Програми сусідства з розвитку сільського господарства та сільських районів та закликати до якнайшвидшого прийняття й реалізації цієї програми, яка має допомогти сільськогосподарському сектору побудувати адміністративний потенціал, щоб узгодити з ЄС стандарти якості й безпеки продуктів харчування та пом'якшити можливі соціально-економічних наслідки конкурентної діяльності українських компаній на єдиному ринку.

11. Сприяти в Україні, а також в Європейському Союзі, створенню сільського господарства, яке вироблятиме безпечні і здорові продукти харчування за мотивованими цінами; забезпеченню належного рівня життя для фермерів, збільшення кількості робочих місць в сільській місцевості з метою забезпечення економічної життєздатності сільськогосподарських підприємств; боротьбі зі зміною клімату; збереженню навколишнього середовища, захищаючи цінні екосистеми та біологічне різноманіття на благо майбутніх поколінь. Хімічні пестициди мають використовуватись мінімально, і виключно так, щоб запобігти пошкодження навколишнього середовища як в ґрунтовій так і у водній екосистемах.

Немає коментарів:

Дописати коментар