2013-01-05

Білль про права: Закони пишуться для звичайних людей...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

“Закони пишуться для звичайних людей, тому вони повинні грунтуватися на звичайних правилах здорового глузду.” – Томас Джефферсон.

Розпочати своє есе я хотів би словами Томаса Джефферсона – третього Президента США, людини яка стала однією із найвидатніших постатей, що стояли біля витоків незалежної американської держави. Саме з-під його пера вийшла Декларація незалежності Сполучених Штатів Америки, водночас від був одним із лобістів славнозвісних поправок до Конституції США, які увійшли в світову історії під назвою “Білль про права”.

“Біллем про права” неофіційно називають десять поправок до основного закону країни, які остаточно закріпили та сформували підвалини розвитку майбутньої американської держави. Їх було прийнято 15 грудня 1791 року, коли молода американська країна, зуміла показати всьому світу, що ідеали Локка, Монтеск'є та інших європейських просвітників є не простою риторикою, а реальним механізмом на основі якого можна вибудувати демократичне та ліберальну суспільство. Відбулось інституційне оформлення нової моделі суспільного договору на якій і виросла американська демократія. Свобода віросповідання, свобода друку, зібрань, обмеження надмірних штрафів – ось неповний перелік поправок, які було прийнято з ініціативи Джеймса Медісона четвертого Президента США.

Минуло вже більше двох століть, а історична значущість документа не згасає. Одного разу втіливши формулу, при якій людина є найвищою цінністю держави, батьки-засновники Америки заклали базис з якого черпають натхнення вже не одне століття. Водночас, “Білль про права” став також «моральним компасом» яким керуються різноманітні комісії чи зібрання при виробленні законодавчих актів та документів, які стосуються людської безпеки та демократичних прав.

Батьки-засновники Сполучених Штатів Америки прагнули створити механізм, який зміг би дати можливість їхній державі стати рівноправним гравцем на світовому олімпі. В результаті американська демократія стала новою формою державного устрою, яка переросла у щось більше ніж просто ідеали, принципи та морально-етичні норми. США дали урок тим хто обрав демократію своїм шляхом, безперечно, на цьому шляху трапляються помилки, але їх стараються вирішувати.

Порівнюючи американський досвід із українською демократичною традицією, варто зануритись на хвилинку в історію. 1765 - 1775 рр. – зруйновано демократичну козацьку державу-республіку, Гетьманщину та Запорізьку Січ, які були центрами українського державотворення. Адже, вибори гетьмана та кошового отамана відбувались демократично, він був підзвітній козацькій раді, яка ухвалювала основні рішення. Згодом до 1800 р. Козацьку Державу було повністю інкорпоровано до Російської імперії.

В цей самий час північноамериканські колонії Англії видають Декларацію незалежності США, ухвалюють Конституцію та “Білль про права”. Отримують змогу вільно розбудовувати власну країну за демократичними нормами та принципами.

Тому, ідеальною формулою для України я вважаю переплетення демократичного історичного досвіду українського народу із важливим ліберально-демократичним досвідом Сполучених Штатів Америки перших років незалежності та ухвалення основних законодавчих актів. При використанні цієї формули можна виробити чіткий підхід до вирішення проблеми прав і свобод та урегулювання відносин громадянина і держави на якісному правовому ґрунті.

Отже, “Білль про права” є яскравим прикладом відстоювання ідеалів свободи та правових норм людини, при яких відбувається позитивне будівництво громадянського, демократичного, ліберального суспільства.

Автор: Богдан Бейсюк, Чернівецький Національний Університет ім. Юрія Федьковича.
* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

11 коментарів:

  1. А що по вашому найбільш заважає використовувати досвіт США в будівництві демократичних цінностей на теренах неньки України? А в кінці роботи ви написали, що виступаєте за той досвід який був в США в перші роки побудови демократії. Так ви за зброю і насильство закону?

    ВідповістиВидалити
  2. І Вам доброго дня, панe, адже не знаю імені Вашого, проте, хочу сказати Вам, не будьте вибірковими, а дивіться дві сторони медалі.
    А що під Вашою опінією є насильство закону?

    ВідповістиВидалити
  3. Доброго вечора пане Богдан. Мені здається, в своєму есе Ви звернули увагу на ключовий етап вітчизняного і американського (маю на увазі США)державотворення. Дуже влучно побачили відмінність в умовах розвитку цих двох держав. США, позбувшись залежності від своєї заокеанської метрополії могли вільно розбудовувати власну демократію. Наша "метрополія" перебуває поряд. Україна кільканадцять століть пнеться під жорстким пресингом "старого брата", що і є основною пепершкодою активної вітчизняної еволюції в демократичному і європейському напрямі. Як усунути цю перешкоду?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Сердечно дякую Вам пані Ірино, безперечно вплив "старшого брата" присутній в сучасних українських реаліях, будучи учасником міжнародних круглих столів та семінарів мололодих експертів, я пересвідчився,що наш вибір тільки європейський та демократичний. А усунення перешкоди відбудеться тільки при нашій власній чіткій позиції,адже навіть сьогодні значний відсоток українців прагне до спільної держави із колишньою "метрополією". Вихід в виразі: "Viribus unitis",що означає спільними зусиллями.

      Видалити
  4. Як Ви думаєте, може для України необхідно пригадати славну історію Козацької Республіки, побудувати на ній сучасну національну ідею та використати практичний досвід США у її популяризації серед своїх громадян?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Пане Сергію,дякую за питання. Думаю, що власну історію потрібно пам"ятати завжди, а ще й Гетьманщину. Національна ідея, як відомо, починає зароджуватись саме з цієї доби, коли ми почали усвідомлювати себе окремою українською нацією, тому за наш обов"язок є плекати та розвивати її на цім грунті. Водночас, активно її популяризувати починаючи із себе.

      Видалити
    2. Доброго дня друзі! Ви згадали Гетьманщину і я не втрималася, щоб не зазначити: "Адже Гетьманщина стояла й біля витоків вітчизняного конституціоналізму. Конституція Пилипа Орлика з усіма зауваженнями дослідників і експертів, які вивчають це питання, все ж є першою сходинкою на шляху до конституційного олімпу. І вітчизняний досвід є не менш важливим та актуальним ніж закордонний"

      Видалити
  5. Привіт, Богдане! Цікаві у вас вийшли порівняння, а на вашу думку, скільки часу потрібно ще Україні, щоб досягнути такого ж рівня розвитку демократичних процесів, як це ми бачимо зараз у США?

    Дякую!

    ВідповістиВидалити
  6. Український шлях до демократії є важкий та водночас він приносить нам розуміння, що позитивні зміни від нього підуть нам на користь. А вже скільки часу ми будемо шукати свою демократію залежить від нас з вами.

    ВідповістиВидалити
  7. Богдане, а яка саме людина була найвищою цінністю американської держави кінця 18 - поч. 19 століття?

    ВідповістиВидалити