2013-01-14

Білль про права: Основні принципи містилися в Конституції, але...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

В чому історична значущість цього документу?

Так, як Конституція США 1787 року проголосила незалежність від британського панування то не було враховано всіх норм, які б забезпечували функціонування природних прав людини та деяких принципів судочинства. Отже, через відсутність регулювання певних відносин, виникає необхідність у внесенні доповнень до Конституції США 1787 року, які згодом стали називати «Біль про права».

Які були його основні наслідки для Сполучених Штатів і світу?

Оскільки Штати проголосили свою незалежність, а тому наслідком цих дій стало формування нової держави. Основні принципи містилися в Конституції, але залишалась низка питань стосовно розподілу повноважень між Федерацією та Штатами, не менш значуще було і практичне формування діючого механізму реалізації конституційних прав.

Через відсутність привілей у селянства виникали протистояння, а 1789 – 1799 роки увійшли в історію під назвою Велика Французька революція. 1848 – 1849 роки революційні події розпочалися в Німеччині, Італії та в інших Європейських країнах.

Згодом більшість країн при написанні текстів конституцій враховували демократичні та соціальні принципи, які були здобуті США та Францією. Враховуючи загальні принципи правосуддя стає справедливим. Насамперед важливим кроком стало неможливість затримання особи без достатніх підстав, закріплення презумпції невинуватості, змагальності сторін, формування суду присяжних та інше.

Як американський досвід із закріплення прав і свобод, та обмеження свавілля держави може бути корисним для України?

По – перше, одним з невирішених питань залишається лобіювання інтересів громадян. Лобізм виконує функцію організації плюралізму суспільних інтересів. Процеси лобіювання завжди здійснює невелика группа людей, але його наслідки часто торкаються великих прошарків населення країни, особливо економічних сторін їхнього життя. Як відомо, громадське лобіювання направлено на прийняття нормативних актів, законів зорієнтованих на захист суспільних інтересів або їх ресурсне забезпечення.

В 1876 році в законі був закріплений інститут лобіювання США.

По – друге, в Україні не сформовані засади впливу громадськості на державну політику. Нажаль громадське суспільство почало нещодавна розвиватися. А основною метою поділу державної влади є її обмеження та самообмеження на користь громадянського суспільства, прав та інтересів людини.

По – третє, прослідковується позитивний вплив, так п.1 ст.31 Кримінально процесуального кодексу України, було закріплено право обвинуваченого, може бути засуджено до довічного позбавлення волі, на розгляд його справи судом присяжних у суді першої інстанції (2-є професійні судді і 3-є присяжних) – що в подальшому виключає можливість прийняття помилкового рішення судом та засудження невинної особи до найтяжчого виду покарання.

Автор: Ганна Коваленко, Одеський державний університет внутрішніх справ

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар