2013-01-15

Білль про права: Не словом, а ділом...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Розпочинаючи самостійне життя (влаштовуючись на роботу та створюючи сім'ю), рано чи пізно доводиться цікавитись як економічним, так і соціально-політичним кліматом в державі. У більшості молодих людей перспективи майбутнього життя чи скоріше існування в нашій країні є не настільки радужними, як про це розповідають політики з екранів телевізорів, а професія не настільки затребувана на ринку праці, як про це говорять викладачі на лекціях в навчальних закладах. Тому молодь (в своїй більшості талановита молодь) шукає кращого життя закордоном.

Чому так відбувається? На це питання кожна мисляча людина зможе дати свою відповідь. Я ж висловлю свою позицію з цього приводу.

Вивчаючи нормативні акти складається враження, що вони в своїй більшості імпортні. Так, права, свободи, захист законних інтересів прописується дуже резонно, але ніякої реалізації не відбувається. Навіть серед юристів існує таке поняття як «мертвонароджений» нормативний акт. В чому причина? Можливо в тому, що приймаються законодавчі акти не фахівцями і взагалі, людьми байдужими до своєї справи і виконуваних обов’язків. Розуміння того, що держава не готова до реалізації «найдемократичніших починань» приходить лише після того, коли вже здійснені невдалі реформи, зашкалює інфляція, а український народ під тягарем податкового ярма залишається без ресурсів на існування.

Що стосується Конституції, то права і свободи прописані в ній майже ідеально. Проблема в тому, Конституція в нашій країні є різновидом декларації, незважаючи на пряму дію її норм. Права і свободи лише проголошуються та закріплюються, а процедура їх реалізації залишається особистою проблемою громадянина, який прагне ці проголошені права реалізувати.

Третьою проблемою законодавства в принципі є відсутність посилання на основну складову верховенства права – принципів права. Принципи права (неписане право) у всіх демократичних країнах, в тому числі США, відіграють ключову роль у правосудді. До України дане правило чомусь не застосовується. Теорія справедливості «відпочиває» (не викладається) і в навчальних закладах юридичного спрямування.

Підводячи підсумок хочу зазначити, що на даному етапі наша держава держава потребує ефективних, а не таких як завжди, реформ.

В моїх мріях двопалатний Парламент; найвища міра покарання за хабарі, корупцію та розкрадання державного майна; патріотизм молоді не лише на мітингах, демонстраціях і стайках, а в щоденній праці на благо Батьківщини.


Саме патріотизм та справедливість – складові, які визначають демократичність і яких на сьогодні так не вистачає нам…

Автор: Катерина Перегуда, Чернігівський державний інститут економіки і управління

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

2 коментарі:

  1. Доброго вечора Катерино!
    А в чому саме, на вашу думку, повинен проявлятись патріотизм молоді?

    ВідповістиВидалити
  2. Цілком згодний з Вами щодо "перспектив" української молоді на рідній землі. Хоча я дуже часто дивуюся, як молоді люди вміють знаходити хорошу роботу тут, в Україні. Більшість не бачить для України гарного майбутнього. І вся причина криється у нас самих: у нашій байдужості, "пофігізмові". У багатьох наших співгромадян абсолютно відсутнє бажання щось змінювати в країні, ніби їх все влаштовує. Можливо воно так і є?
    Але не повністю згідний я з правовою аргументацією: принципи права присутні в українському законодавстві, в тому числі і в процесуальному (вони містяться в загальних положеннях більшості кодексів і окремих законів, зокрема, Цивільний процесуальний кодекс України (це - ст. 5,6, 10, 11)).
    Головна проблема в тому, що для української влади законодавство - це суцільна декларація "вигаданих" прав для народу.

    ВідповістиВидалити