2013-01-12

Білль про права: Пам’ятаю, що в шкільні роки мені були цікаві...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Пам’ятаю, що в шкільні роки мені були цікаві та доволі актуальні питання щодо прав та захисту людей. Тому що в шкільному парламенті очолювала комісію з прав захисту дітей. Основною роботою якої, було ознайомлення учнів з правами та обов’язками, які потрібно неодмінно дотримуватись в цивілізованому правовому світі. Але шкільні роки вже відійшли в минуле, наразі я студентка-журналістка, проте проблематика прав захисту людей не полишає мене й зараз.

Мені дуже приємно, що маю змогу жити у вільній, практично демократичній країні,в якій звертають увагу на людей. І що саме ЛЮДИНА, так людина – її  життя, права, гідність, думки є недоторканими, прописаними в законах та визначенні як основні цінності всього життя.

Я вражена та захоплююсь геніальністю політичної думки, та вмінням бачити крізь час, яке притаманне для американського уряду та для їх громадян. Адже саме вони створили (як на мене), найкращу конституцію у світі, яка не має ніяких аналогів чи відповідників. Конституція яка на 100% відповідає усім вимогам життя, яка закріплює права та нормальне функціонування всіх сфер життя американського суспільства. І що найважливіше – в основу було закладено теорію природного права.

Прийняття в 1791 році 10 виправлень до Конституції США я вважаю мега історичним моментом та проявом демократичної реформи в Штатах, які показали на увесь світ гуманістичне ставлення до людей та їх прав. Усі 10 поправок, відповідно до широкого офіційного тлумачення, гарантують багаторізних свобод вираження думок. Проте, на мою думку, найголовнішим є те, що у них закріпились чотири основні свободи: це свобода слова, свобода совісті, свобода думки та свобода честі.

Досить вагомий вплив Біллю про права США намітив тенденцію до законодавчого визнання багатьма країнами світу, та внесення змін відповідно до своїх конституцій (зокрема й Україна).Вперше на загальнодержавному рівні одноманітно було визначено правовий статус громадянина США, окреслено сфери федерального контролю за дотриманням громадянських прав і свобод, які також вперше в історії конституційного законодавства були побудовані як заборони та обмеження, накладені в першу чергу на самі законодавчі органи.

Для мене Д. Медісон є вирішальною історичною постаттю, який формально визначив правовий статус американського громадянина та розробив і вніс поправки, які вже більше як 200 років не змінювались. Та й не зміняться кардинально й надалі.

Позитивним є те, що уряд США на сьогодні підтримує Україну в демократичних настроях та фінансує розвиток різних правозахисних ініціатив та проектів. В приклад можна навести прийняту у липні резолюцію Крістофера Сміта щодо прав людини та демократії в Україні. Також нашою країною зацікавлені різні міжнародні та світові організації, які допомагають та координують роботу українських міністерств. Варто відзначити ту турботу та занепокоєння американськими організаціями, щодо політичного та антидемократичного стану у Україні у зв’язку із ув’язненням політичних лідерів. Які у свою чергу, можуть вільно просити відкритого та чесного захисту у міжнародних комітетах.


Автор: Светлана Созанська, Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

3 коментарі:

  1. Доброго вечора пані Світлана. Цілком поділяю Вашу думку щодо важливості прийняття і функціонування такого прогресивного документа як Білль про права. Дійсно ці поправки до Конституцій США суттєво сприяли захищеності америкнських громадян, їх природних прав і свобод. Але разом з свободою слова,релігії, думки, честі, американцям було даровано право вільного користування вогнепальною зброєю. Останні події в Сполучеих Штатах (стрілянина в школі) говорять про те що деякі положення КонституціЇ США потребують перегляду. Чи не здається Вам, що надмірна ідеалізація вище згадоного документу є ще більш небезпечною ніж його ігнорування?

    ВідповістиВидалити
  2. Здраствуйте, пані Ірина.
    Розумієте, вся відповідь на це питання криється у внутрішньому світі самої людини та її праві ВИБОРУ. У наш час, така штука, як демократія нагадує мені "незвичну ляльку" з якою не всі уміють гратися. Цілком поділяю з Вами думку щодо такого "дарованого права". Якщо воно ставить під загрозу безпеку життя мирних громадян, його необхідно: або заборонити або ужисточити процес видачі зброї. І насамперед,перед цією процедурою необхідно пройти прихологів!

    ВідповістиВидалити
  3. Доброго вечора, пані Світлана. Дякую за відповідь. Я цілком поділяю Вашу думку щодо ускладнення процедури надання права на придбання зброї і встановлення серйозної психологічної експертизи.

    ВідповістиВидалити