2013-01-12

Білль про права: Наше теперішнє життя підходить до цих поправок...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Білль про права – це статті, що склали десять перших поправок до Конституції США, затверджених конгресом 25 вересня 1791, та після їх ратифікації законодавчими зборами штатів з 15 грудня 1791 вони стали складовою частиною Конституції США під загальною назвою "Білль про права".

На мою думку ці поправки, що були внесені до конституції США, стали дуже актуальними, вагомими та потрібними для країни. В значній мірі це допомогло врегулювати порядок в країні та забезпечити мешканцям США спокійне життя до сьогодення. Також, можливо, це була перша спроба уряду налагодити дружні відносини з жителями країни.

Я вважаю, що ці 10 поправок актуальні в наш час й для українців. Якщо їх використати як приклад, то можливо стало б краще наше життя, та змінилося б становище в країні та суспільстві.

Як на мене учня, 10 – го класу, ці статті можуть допомогти встановити життєві позиції та налагоджувати своє подальше життя, що виведе країну із скрутного становища та налагодить в ній порядок і добробут.

Наше теперішнє життя підходить до цих поправок, та дає можливість хоча би на декілька відсотків бути впевненому в завтрашньому дню та спокійним за майбутнє свого життя та життя держави.

Що ми можемо здобути, використовуючи в повсякденному житті норми Білля про права США?

Стаття 1 проголошувала заборону нав’язування державою та урядом якоїсь релігії, заборону вільної свободи віросповідань, свободи слова та вільного звернення народу до уряду з петиціями про припинення зловживань.


В нашому житті, у вільній Україні настав той час коли люди можуть вільно говорити, створювати партії та об’єднання, мають право вільний вибір віросповідання. Також є можливість звертатися до органів влади .


Стаття 2 – право на самозахист з правом вільного зберігання зброї.
В Україні є можливість отримати право на носіння та зберігання травматичної зброї, але воно майже не досяжне для простих людей. У громадян США така можливість є і це допомагає знизити злочинність, але бувають і такі випадки коли це спричиняє смерть невинних людей. 


Стаття 3 – в мирний час жоден військовий не має права мешкати в будь - якому будинку без згоди власника, а під час війни в порядку встановленого законом.

Стаття 4 – право народу на недоторканність певного майна, паперів та особи без ордерів, що видаватимуться тільки за умов обґрунтованих доказів та підстав, та містити в собі детальні умови опису місця обшуку, а також підлягаючих арешту осіб чи майна. Право на приватну власність закріплено Конституцією України (тільки 1996 р!!) . Але життя надає приклади, що свідчать про низку проблем , які мають місце в цій сфері ( необґрунтовано позбавляють волі людину, позбавляють права на майно, створюють штучні ситуації, які ускладнюють ведення бізнесу).

Стаття 5 – ніхто не повинен бути притягнутий до відповідальності без вагомих підстав та звинувачень присяжних великого журі, окрім злочинів, що стосуються складу сухопутних і морських сил або народного ополчення в період, коли останнє у зв'язку з війною або загрозливою суспільству небезпекою знаходиться на дійсній службі, ніхто не повинен позбавлятися життя чи майна без вагомих підстав та відповідати тілесною недоторканністю за один і той самий злочин двічі. Нажаль ми знаємо випадки позбавлення волі та тілесної недоторканності людини без законних на те підстав.

Стаття 6 – у випадку будь - якого кримінального переслідування звинувачений має право на швидкий і публічний суд неупереджених присяжних того штату та округу, де було скоєно злочин, причому цей округ повинен бути заздалегідь встановлений законом, має право вимагати повідомлення про характер і мотиви звинувачення, вимагати примусового виклику своїх свідків та користуватися допомогою адвоката для захисту. На сьогоднішній день в Україні не надто досконала система правосуддя( на мою думку, суб’єктивність та корупція заважають діяти виключно з дотриманням діючого законодавства), що спричиняє випадки, коли людина навіть не знає за який злочин її притягують до відповідальності.

Стаття 7 – судові справи в яких сума позову перевищує 20$ може розглядатися присяжними та вердикт не повинен переглядатися іншим судом США окрім, як на основі положень загального права. В Україні мається право звинуваченого та позивача подати апеляцію у вищий суд, та кримінальна відповідальність наступає, якщо сума злочину перевищує 60 грн. 

Стаття 8 – у населення не повинні вимагатися великі застави, стягуватися надмірні штрафи, накладатися жорстокі і незвичайні покарання. Я вважаю, що в Україні діють надто високі штрафи за певні правопорушення для звичайних людей, та надто малі для тих, що діють заради збагачення будь якою ціною, в т.ч. й чужого майна, прав. Життя.

Стаття 9 – перерахування в Конституції певних прав не повинні проголошуватися як заперечення або приниження інших прав, що зберігаються народом.Українська Конституція –демократичний, змістовний документ, який базується на державотворчих документах історичного минулого українського народу та міжнародному законодавстві. Та втілюють норми в життя люди і , нажаль, іноді виключно на свою користь.

Стаття 10 - повноваження, що не надані цією Конституцією Сполученим Штатам і не заборонені нею штатам, залишаються за штатами або за народом.

То ж простежується багато спільних ідей в нормах документів, які розділені майже двома століттями, Основних законів таких різних держав! В чому справа? Мабуть в нас самих, українцях. Будемо краще організовувати ( за нормами законів) своє життя і життя близьких, і матимемо результат – кращий життєвий простір для себе в своїй рідній Україні,

Автор: Роман Панченко, Полтавська гімназія № 28

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

1 коментар:

  1. Доброго вечора пане Роман. Цілком поділяю Вашу думку щодо користі яку отримали громадяни США з прийняттям перших поправок до Конституції США. Але більшіть прав проголошених Білем про права ми зустрічаємо і в вітчизняних нормативних актих. Чому, на Вашу думку, в Україні згадані права є просто деклартивними нормами, а в США реальними умовами життя громадян і що потрібно зробити, щоб змінити цю ситуацію?

    ВідповістиВидалити