2013-01-14

Білль про права: Кожна країна має свій процес державотворення і свої особливості...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Сполучені Штати Америки (США) це одна з не багатьох країн у світі, де дотримуються і шанують закони, які були прийняті ще понад два століття тому. Головні закони США не переписувалися, не змінювалися вони залишились такими, якими їх записали "батьки-засновники". Мова йде про Конституцію США, яка була ухвалена у вересні 1787, як наслідок боротьби колоній за звільнення з-під влади британської корони і утворення власної самостійної держави.

Колонії здобули перемогу і визнання своєї незалежності зі сторони Англії, яке відбулося у вересні 1783 року. Внаслідок боротьби англійських колоній у Північній Америці завершилось їхньою перемогою. Здавалося б мета і завдання досягненні: є держава і основний закон. Але для ратифікації конституції потрібно було щоб її затвердили 9 із 13 штатів. Окрім цього всього були і противники такої Конституції оскільки вони говорили, що основний закон не гарантує особистої волі людини, не захищає її права, як вільного громадянина, обмежує права та дії. І тоді в США розпочинається рух і боротьба за внесення демократичних змін до головного закону країни. Результатом цієї гострої політичної суперечки стало прийняття Конгресом десяти поправок до Конституції штатами у 1789 році. А в 1791 році ці десять поправок були ратифіковані штатами і отримали назву «Білль про права».

В чому ж історичне значення цих поправок, який вплив вони мали на демократизацію суспільства і встановлення громадянських прав і свобод для суспільства?

У поправці першій мова йде про те, що Конгрес немає права видавати закони, які насаджують ту чи іншу релігію, або забороняють її сповідувати, а також в ній записано те, що немає бути заборони на збори громадян і переслідування преси.

Для безпеки держави і добре організованого війська немає обмежень на право володіння вогнепальною зброєю.

Населення країни отримує право на недоторканість приватної власності і тепер без вагомих доказів і ордеру для обшуку чи арешту правоохоронні органи влади не мають права затримувати громадян чи конфісковувати їхнє майно.

Однією з найзначніших і вагоміших поправок була п’ята, яка захищала громадян в судових процесах, тобто ніхто не може бути звинувачений, засуджений, страчений чи позбутий майна без рішення колегії.

Громадянин має право на швидкий суд присяжних в тому штаті, де було скоєно злочин.

Тому «Біль про права» має велике значення для США та її народу. Оскільки ці поправки захищають громадянські права людини, роблять особу вільною і водночас захищеною зі сторони держави. Держава не втручається у приватне життя людини, до того моменту поки не стоїть питання безпеки країни та її цілісності. Люди отримали право на вільне віросповідання, збори, мітинги, демонстрації, якщо порушуються їхні права, які записані в головному законі. «Біль про права» зробив людину вільною і захищеною, а це для особистості багато значить, оскільки вона може повністю себе реалізувати, відкрити свій потенціал і приносити користь не тільки собі чи своїм близьким, а й суспільству. На мою думку творці «Білля про права» прагнули захистити незалежність новоутвореної держави через захищеність і повноправність своїх громадян.

Аналізуючи десять поправок та виходячи з історичного розвитку держави та суспільства США можна зробити висновок, що «Білль про права» зробив країну демократичною, суспільство вільним і захищеним. Проте є і негативні моменти, які б я зазначив, а це право на володіння вогнепальною зброєю та проте, що злочинець може втекти в інший штат і не відповідати перед законом за вчинені протиправні дії, оскільки в кожному штаті по-різному трактують злочини і покарання за їх вчинення.

Чи потрібно переймати Україні американський досвід то я вважаю, що– ні. Чому? Тому, що кожна країна має свій процес державотворення і свої особливості і виходячи тільки з них потрібно приймати і ухвалювати закони. Україні не варто узаконювати право на вільне володіння вогнепальною зброєю. Але з другої сторони українцям варто повчитися в американців того, що потрібно дотримуватися букви закону і не шукати якби той закон обійти. І необхідно українським політикам усвідомити те, що не варто при кожній зміні президента чи уряду головний закон країни приймати під себе.

Dura lex, sed lex!!!

Автор: Маркіян Холодний, Миколаївська гімназія

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар