2013-01-14

Білль про права: Яка історична цінність цього документу для інших країн світу...?

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Білль про права в США був прийнятий у 1791 році як 16 поправка до конституції цієї держави. Ця поправка була обумовлена ходом історичного і політичного розвитку американської держави: чорношкірі американці в ході громадянської війни отримали особисту волю і громадянські права, але в Конституції США 1787 року вони не були закріплені. Тому громадяни-афроамериканці відчували дискримінацію за расовою ознакою. Для подальшого розвитку демократії у США необхідно було юридично урівняти в правах усіх американських громадян. Так з’вилась 16 поправка до конституції – Білль про права.

Я вважаю, що Білль про права відіграв велику роль у формуванні демократичної держави та громадянського суспільства і наближення його до ідеалу в США. Так, він набагато покращив життя людей в Америці. Як на мене, зараз ця країна є однією з найбільш розвинутих демократичних держав світу саме завдяки цьому нормативно-правовому актові.

Логічно, постає питання: яка історична цінність цього документу для інших країн світу; чи актуальний він сьогодні в Україні? Оскільки нині країни не ізольовані одна від одної, то вони запозичують досвід інших і намагаються швидко переймати всі нововведення. Завдяки Джеймсу Медісону, який запропонував внесення поправок до Конституції США (Білль про права) ми живемо в цивілізованому світі. Адже зараз у нас немає рабів і життя людини важить дуже багато незалежно від її матеріальних статків. Людина, її життя, здоров’я, честь і гідність є всесвітньо визнаними найбільшими цінностями сучасної цивілізації. На мою думку, зараз світ так швидко розвивається саме завдяки розумінню того, наскільки важлива така цінність як рівність людей, їх свободи і права…

Отже розглянемо основні найважливіші зміни, до яких призвів даний документ:
  • Усе в природі є системою. Саме завдяки цьому наш організм, наприклад, працює. У природі - все взаємообумовлене і закономірне. Для ефективного функціонування державі потрібні певні системи. Білль про права допоміг удосконалити систему американського права, зокрема інститут прав людини.
  • Також вперше був визначений правовий статус громадянина США, що сприяло певною мірою ефективному функціонуванню системи судочинства і підтриманню правопорядку в країні.
  • Також уперше в історії конституційного законодавства США саме цей документ був викладений у вигляді заборон та обмежень, що, в першу чергу, стосувались діяльності законодавчих органів.
  • Оскільки до внесення поправок до Конституції в ній не було гарантій забезпечення прав громадян, то виникало багато політичних та правових колізій, які й вирішив Білль про права.
  • Також дуже важливим положенням є те, що влада Конгресу обмежувалась.
Американський досвід із закріпленням прав і свобод людини і громадянина та обмеженням свавілля держави, на мою думку, дійсно є корисним для України. Розглянемо сфери, у яких міг би появитися його вплив:
  • Мені здається, було б доцільно додати до Конституції України декілька пунктів щодо обмеження свавілля держави та підтримки правопорядку в Україні.
  • Також треба передбачити конституційні механізми посилення нагляду за дотриманням прав і обов’язків громадянами України та покращення захисту прав громадян, щоб підняти рівень демократії у нашій державі.
  • Як на мене, варто було б створити справді незалежну судову систему з чітко визначеними санкціями щодо суддів, які при прийнятті рішень порушили права людини і громадянина.
Автор: Ольга Брацюк, Гімназія № 1, смт. Тростянець

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар