2013-01-15

Білль про права: Якщо Білль про права розглядати як сходинку розвитку демократії...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.
Рівність прав не в тому, що всі ними користуються, а в тому, що вони всім надані. Луцій Анней Сенека (Молодший)
Білль про права (англ. Bill of Rights) - неофіційна назва перших десяти поправок до Конституції США, які закріплюють основні права і свободи людини і громадянина. Поправки були запропоновані Джеймсом Медісоном 25 вересня 1789 на засіданні Конгресу США першого скликання і вступили в чинності 15 грудня 1791 року.

Якщо Білль про права розглядати як сходинку розвитку демократії, то ми можемо побачити, що це як трамплін до прийняття таких документів: Декларація прав людини і громадянина,що була принята постановою Французьких Національних зборів 26 серпня 1789; Віргінська декларація прав ухвалена представниками людей доброї волі Віргінії в 1776 року; Актом про работоргівлю 1807 року та Актом про відміну рабства 1833 року затвердженим Британським урядом.

Якщо розглядати Білль про права, як ідею, то це крок до діяльності людей, які боролися за права інших людей: Т.Шевченко, М. Драгоманов, Л. Українка, М. Грушевський та інших. Чи боролися ці люди якби не Білль про права?

Якщо розглядати Білль про права, як результат боротьби за права, то це надало змогу на отримання і реалізування прав на: свободу слова, свободу вибору релігії, ,свободу зборів, на належний судовий розгляд, на суд присяжних у цивільних справах, рівноправ’я та інші, що були раніше надані окремій верстві населення.

За роки незалежності в Основному законі України в статті 1 закріплено що Україна є правовою державою. Україна. повинна підтримати реалізацію прав своїх громадян. Яскравим прикладом коли держава порушила право на життя – є смерть Григорія Гонгадзе, яка викликала резонанс в Україні та в світі. Більшість громадянських організацій та громадян вважають, що в Україні масово порушуються їхні громадянські права і політичні свободи. Але не слід говорити що все погано, так як Україна входить до Партнерства заради миру (ПЗМ), Ради Європи, СОТ, СНД; приймає активну участь у миротворчих операціях ООН; тримає курс на євроінтеграцію.

Я вважаю, що українці повинні боротися за свої права. Тому що народом який мовчить легше керувати. Багато громадян України вбачають проблему в діях наших високопосадовців. Але ж хто їх вибирав? Ми самі. Забезпечення свідомої участі громадян у виборах дасть змогу на високий рівень життя, припинення з боку влади утисків на права людей.

Автор: Стретович Богдан, Полтавська загальноосвітня школа №5

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

3 коментарі:

  1. Мені здається, що вплив Білля про права деяким чином перебільшений, особливо що стосується відповідних законодавчих ініціатив парламентів ряду країн кінця XVIII століття. Те ж саме стосується і його впливу на громадсько-політичну та визвольно-патріотичну боротьбу українського народу, і, зокрема, окремих його представників. Декларація прав людини і громадянина стала апогеєм розвитку доктрин просвітництва у Франції, певним етапом розуміння ідей природничої школи права (вагоміший вплив мали ідеї англійського парламентаризму і конституціоналізму, особливо по відношенню до Монтеск'є). В Україні ж існувала своя історія, своя віра, своя традиція.
    На жаль, рідко також згадується і той факт, що права, джерелом яких стали десять поправок, були надані лише чоловікам європейського походження. Верховний Суд США висловив в одному ганебному рішенні таку думку щодо цього: "Blacks had no rights which the white man was bound to respect". Як у такому разі можна говорити про мало не вирішальну роль цього історично-правового документу?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Шановний Олександр Ярощук дякую за ваш коментар. Білль про права стало поштовхом до дій урядів країн кінця XVIII століття, щодо прийняття законопроектів за права людини. Т.Шевченко, М. Драгоманов, Л. Українка, М. Грушевський (можна ще назвати Мартіна Лютера Кінга, Сахарова, Мохатма Ганді та інших) боролися за становлення громадянського суспільства, яке піклувалося за права і свободи своїх громадян. Так не слід заперечувати, що десять поправок, були надані лише чоловікам європейського походження. Так вони були надані лише їм. Але цей документ став першим кроком за права в усьому світі.

      Видалити