2013-01-15

Білль про права: Що таке взагалі демократія?

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Що таке взагалі демократія? Демократія – це така система влади, при якій держава, залежить від юридично оформленної волі народу. Так, про яку ж демократію може йти мова в нашому посткомуністичному суспільстві? Як і було за Радянського Союзу до волі народу не прислухаються і, на мою думку, так і зараз. І, взагалі, я вважаю, що старі норми і ідеали ще надто глибоко сидять в мозку нашого народу. чинники, які впливають на демократичний розвиток України.

На мою думку, нинішня політична ситуація в нашій країні яскраво демонструє хиткість і вразливість молодої демократії, а іноді, навіть, беззахисність перед викликами тоталітаризму і авторитаризму. Розвиток демократії в Україні гальмують багато проблем. Зокрема, низький рівень демократичної політичної культури та громадянської свідомості населення.

Головною метою зовнішньої політтики України на американському напрямі в цей період було здобути від США реальне визнання України як рівноправного партнера.
Білль про права - це неофіційна назва перших десяти поправок до Конституції США, які, я вважаю, закріплюють основні права і свободи людини і громадянина. Ці поправки були запропоновані Джеймсом Медісон 25 вересня 1789 на засіданні Конгресу США першого скликання і вступили в силу 15 грудня 1791. На мою думку, саме тоді вперше на загальнодержавному рівні одноманітно було визначено правовий статус громадянина США, також окреслено сфери федерального контролю за дотриманням громадянських прав і свобод, які також вперше в історії конституційного законодавства були побудовані як заборони та обмеження, накладені в першу чергу на самі законодавстві.


Історична значущість цього документу в тому, що у ньому закріплені класичні демократичні права і свободи громадян, а в другій - гарантії їх реалізації. «Білль про права в США» стала складовою частиною Конституції США під такою ж неофіційною загальною назвою.

Америкаський досвід із закріплення прав і свобод, та обмеження свавілля держави може бути корисним для України. США може стати взірцем наслідування для України. Багато корисного можна запозичити, щоб розвивати й удосконалювати демократію України.
А щодо уроків демократії для України, то теоретично Україна вже давно їх пройшла , однак у нас не можуть початися практичні.Але , постійно щось не виходить, постійно сторінки газет і журналів пістріють заголовками про хабарництво, порушенням прав населення або невиконанням прав населення. У Верховній Раді постійно бійки, сварки, незгоди, ні в якій державі такого немає, я вважаю що. погана репутація,ось наші результати. Демократії немає навіть у Верховній Раді. Більшість населення в Україні почуває себе рабами економіки, від цього зневага до свого,відсутність ідей у житті і захоплення чужими ідеалами,навіть гіршими за власні. Тому нам залишається тільки мріяти про справжню демократію в нашій країні.


Автор: Олена Козловська, Загальноосвітня школа I - III ст. с. Тетевчиці

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

1 коментар: