2013-01-11

Білль про права: Ми живемо у XXI столітті, за плечима великі відкриття...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Ми живемо у XXI столітті, за плечима великі відкриття, звершення, здобутки. І, як не соромно, нам, свободолюбивим українцям, тільки сьогодні говорити про уроки демократії. Адже Америка подала нам величезний приклад ще у XVIIIстолітті,а саме 1791 року, це був «Білль про права», який вводив у молодій республіці основи буржуазної демократії.

Білль про права – це поправки до Конституції Америки, розроблені Джеймсом Медісоном, а, точніше, зробившим вирішальний внесок до конституційних поправок. Білль про права – це, безсумнівно, була перемога демократії, недарма, він використовувався при розробці Загальної Декларації прав людини, а також багатьох аналогічних документах. І, насамперед, треба відзначити, що Конституція США перша, з писаних конституцій, яка діє в наш час.

Звичайно, вона також еволюціонує, адже час невпинний, але ми повинні пам’ятати, що Конституція створювалася у дуже тяжкий час для Америки, і була вдалою, і заклала основи світової демократії, тож, чому б нам не брати приклад з великих держав? Адже Конституція, можливо,являє собою найважливіший окремий документ про захист особистих прав і свобод. Що цікаво, від часу прийняття 17 вересня 1787 р. та ратифікації, в Конституцію США було внесено 27 поправок, у тому числі 10 поправок, що складають Білль про Права 1791 року. Двадцять сьома поправка була внесена до Конституції США у 1992 році. Всього 27 поправок за 226 років, хіба це також не показник? Якщо порівнювати з швидкоплинністю поправок до нашої Конституції, вимальовується не дуже радісна картина. Але мені здається, у нас є просто надзвичайна можливість, це – можливість зазирнути у минуле за допомогою історії, адже досвід минулих років, досвід стількох держав,безсумнівно, має неабияке значення для творення нашого майбутнього. Адже як сказав російський письменник Геннадій Малкін: «Вхід у майбутнє – суворо за білетами минулого». І не використовувати цей досвід, було б дуже безглуздо, тим паче, якщо є такі законотворчі документи, як Білль про права.


Я гадаю, він може використовуватися для прийняття поправок до Конституції України, на злагоджену роботу різних гілок влади, не обмежуючи при цьому самостійність одна одної, а далі, можливо, і до федеративного устрою дійде. Звичайно, зараз ми не можемо казати про бездоганність деяких фактів у цій Конституції, але,все одно, ми повинні поважати її стабільність і рішучість, пам’ятаючи, що згідно з нею більш ніж 220 років живе одна з наймогутніших держав світу.

Автор: Анна Куманская, Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

3 коментарі:

  1. Доброго дня пані Анна. З великою цікавістю прочитала, ваше есе, мені дуже сподобався наведений Вами афоризм Генадія Малкіна, я цілком поділяю цю точку зору. Якщо я правильно зрозуміла хід Ваших думок, Ви є прихильницею федеративного устрою України, якщо так, то скажіть яку користь отримає наша держава в умовах федерації, якщо ні то вибачте за турботу.

    ВідповістиВидалити
  2. Идея федерализма, на мой взгляд, самое основное, что Украине можно позаимствовать из Конституции США :)

    ВідповістиВидалити
  3. Дійсно, ідеї вітчизняного федералізму сьогодні досить популярні в наукових та політичних колах. І нещодавна заява спікера Верховної Ради В.Рибака про можливий розглад питання щодо федералізації України Конституційною асамблеєю наштовхує на роздуми. Але я бачу Україну тільки соборною цілісною і неподільною, мені здається що федералізм цьому не сприятиме. Можливо я помиляюся, можливо спрацьовує якась стериотипність мислення, а може й ні...

    ВідповістиВидалити