2013-01-14

Білль про права: Особа є першоосновою права...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.
“Демократія в Америці передбачає правління більшості і дотримування прав менших” Джозеф Гребовський
15 грудня 1791 року було прийнято 10 поправок до Конституції (документ. Прийнятий 13 американськими штатами-державами 1787 р.), відомі як Білль про права, які стали частиною Основного закону держави. На самому початку розвитку американської демократії саме ці доповнення були своєрідними прообразом вирішення багатьох наступних ускладнень на шляху розвитку,зовнішньої та внутрішньої політики США.У цих поправках було закріплено такі важливі ознаки демократії як свобода слова, друку, віросповідання …

Томас Джефферсон вважав першою необхідністю обмеження урядової влади. По суті, Біль про права можна вважати утвердженням основної з американських цінностей: особа є першоосновою права і має главенство над будь-яким рядом. Томас Джефферсон який згодом поїхав послом до Франції, написав у листі до свого приятеля Джеймса Медісона, одного з основних авторів нової Конституції.”Білль про права,- писав Джефферсон,- це те, що громадяни зможуть протиставити будь-якому урядові на землі , загальному чи місцевому, це те, чого жоден уряд не зможе відкинути чи відкласти для додаткового тлумачення”.

Білль про права- продукт своєї епохи. Але саме цей документ закріпив такі важливі положення:“Всі люди створені рівними, всі вони наділені Творцем природними, невідчужуваними правами, серед яких передусім правона життя, свободу, і прагнення щастя. Для того, щоб забезпечити ці права, люди створюють уряди, які мають силу завдяки згоді між тими, ким урядують “. Ці ідеї Декларації незалежної Сполучених Штатів прийнятих у XVIІст. вразили мене своєю актуальносьтюі для XXI ст.

Українці зазнавали багато утисків. Події, які відбувалися в українській історії: національна-визвольна війна (1648-1657рр.), селянські та козацькі повстання XVI-XIXcт. тощо, це свідчіть про волелюбність мого народу. Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Маруся Чурай, Володимир Сосюра – саме ці видатні постаті українського народу своїми зусиллями наближали український народ до свободи.

На сьогоднішній день Україна є незалежною державою. Я і мої однокласники народились в останній рік другого тисячоліття. Наше життя пов’язане з незалежноюУкраїною, Конституції якої закріплює і гарантує широке коло прав і свобод. І ці положення, як я з’ясувала для себе, мають витоком саме Американський Білль про права.

Слухаючи новини, спілкуючись з однолітками я зрозуміла, що не всі положення законів в житті захищяють людей.Права українців не є досконалими. Але українці повинніобирати політиків, які будуть керувати нашою молодою державою, щоб Україна (яку довгими роками гнобили та підстроювали під себе інші держави )була великою незалежною державою.

Все в наших руках.

Автор: Олена Ізмайло, Полтавська гімназія № 28

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар