2013-01-14

Білль про права: Чи існує хоч один народ у світі, що не мріяв би...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Чи існує хоч один народ у світі, що не мріяв би про демократичне суспільство? Демократичне суспільство є синонімом до ідеального. Хто ж проти ідеалу?

Виборовши та вистраждавши омріяну дідами та прадідами незалежність, Україна крокує до демократичних змін. Чи судилось посткомуністичному суспільству відчути всю повноту демократичного смаку? Лише крок за кроком Україна, переймаючи досвід інших країн, вимальовує бажані життєві пріоритети, правові гарантії, свободи та рівності ідеологічні норми моралі.

Очевидно, що взірцем свободолюбності та вільності мислення для українців є саме американська нація, що своїм прикладом надихає інші світові спільноти до переоцінки важливих життєвих сфер та компетенцій.

Конституція Америки була доповнена 10 поправками що стосувались базових життєвих прав та свобод громадян. Кожна із них розширила як духовні так і практично-життєві можливості людини. Зміст поправок Білль невидимою ниточкою переплітається із основними положеннями Великої хартії вільностей (1215 рік). Оскільки, обидва історично-важливих документа об’єднує наступний принцип - це свобода віросповідань та недоказовість релігії . У США релігія ніколи не зазнавала настільки сильних утисків, як це мало місце в комуністичній Україні. Саме тому отримавши «зелене світло» для відбудови та розвитку Українська Духовна спільнота прагне єднання.

У положенні ІV поправки йдеться про те, що: «право народу на охорону особи, житла, паперів і майна від необґрунтованих обшуків і арештів не повинно порушуватись». Хоча все це і забезпечують основні статті Конституції України (ст.27,ст.29, ст.30, ст.32) все одно існує безліч позовних заяв до Європейського Суду з прав людини та інших органів з проханням врегулювати порушення саме в цій сфері. Згадаймо хоча б приклад Гонгадзе, дружина якого вимушена й зараз перебувати в США, з метою особистої безпеки. Справа її чоловіка й досі залишається невирішеною, а замовники цього злочину залишаються не покараними.
Поправки VI,VII та VIII розглядають провадження кримінальних та цивільних справ, які повинні розглядатись за участю присяжних засідателів. Новий кримінальний Кодекс України якраз вводить в дію суд присяжних,що унеможливить одноосібну суддівську фальсифікацію та необ’єктивних вироках в нашій державі.

Щодо поправки про зброю та занадто літеральних дозволів на її отримання,прошу згадати кількість невинних дитячих смертей в штаті Коннектикут. Демократія тут є недоречною. На мою думку, обіцянка президента Барака Обами переглянути та зробити більш жорсткими правила володіння зброєю є абсолютно правильною. Зброя - це війна. Мешканці цієї планети й так щодня ведуть війну, агресивно винищуючи фауну, забруднюючи довкілля та забувши про високу місію людини, одержимо збагачуються.

Тож головним є не калькування законів та статей, а державна організація та гарантія забезпечування прав і свобод громадян. Працюючи над цим впевнена, що й в Україні завіє вітер американської свободи, вільності духу. Може й тоді «американська мрія» частково видозміниться в «українську демократичну мрію», що забезпечить добробут, стабільність та процвітання як країні в цілому так і кожній людині зокрема!

Автор: Кіщак Вікторія, Червоноградська спеціалізована школа № 8

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар