2013-01-14

Білль про права: Ми живемо у нелегку, проте надзвичайно насичену добу переходу...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.
Демократия - это диктатура закона, а не тех, кто по должности обязан этот закон отстаивать. (В.В. Путин)
Ми живемо у нелегку, проте надзвичайно насичену історичними подіями добу переходу від несвободи, гніту, безправ'я до затвердження прав людини, поваги до гідності особистості, усвідомлення того, що людина сама відповідає за себе, за своє сьогодення та прийдешнє. Нова Україна, яка набула незалежності на зламі століть, проголосила для себе, що людина, її життя та права є найвищими соціальними цінностями. Але з чого все починалось? Як почали встановлюватися права людини, які дійсні і донині?

3 вересня 1783 р. у Версалі були підписані мирні договори між воюючими державами, по яких США визнавалися незалежною суверенною державою. Перемігши Англію, молода країна опинилася в край складному стані. Восьмирічна війна погіршила фінансове і економічне становище країни. Для порятунку молодої держави необхідно було встановити в країні закон і порядок, який мала забезпечити Конституція 1787 року. А наступне прийняття Білля про права поза сумнівом виявилося перемогою американської демократії. Ці документи мали і досі мають велике значення для демократії в усьому світі.

Історія показує, що кожному суспільству потрібно захищати права особи, що людству ще невідома ситуація, при якій не потрібні були б зусилля для підтримки і захисту прав і свобод індивіда. Кожне покоління по своєму відповідає на вічний виклик історії, пов’язаний з відстоюванням таких цінностей, як права і свободи Людини.

Україна є молодою сучасною правовою державою, що обрала шлях демократичного розвитку і тому 26 червня 1996 року вона прийняла нову Конституцію. В ній вперше закріплені всі основні риси-принципи прав людини: “Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави”.

На мою думку, зараз в нашій країні намагаються забезпечувати права громадян. Наприклад, в останні роки з’явилось багато передач на телебаченні, де люди можуть вільно висловлювати свою думку: “Свобода слова”, „Савік Шустер студія”, „Велика політика з Євгенієм Кисельовим” та багато інших. Це показує, що в нашій країні дійсно існує свобода слова та люди можуть мати своє бачення і висловлювати його. Вже п’ять разів ми обирали на вільних виборах свого президента та парламент. І це визнали в усьому світі. Цим не можуть похвалитися усі пострадянські держави.

Ще багато чого не відповідає правам людини, але я дійсно вірю, що наша країна знайде можливість вирішити всі ці проблеми. Потрібно більш ретельно захищати соціальне життя людини, щоб кожна людина мала право на дійсно забезпечене життя, на більш сучасну і професійну медицину, на гарну освіту. Щоб у похилому віці люди були захищені, мали усе їм потрібне. Щоб відпрацювавши на благо держави багато років, вони не волочили жебрацьке життя.

"У чому кореняться порушення прав людини?" - запитали досвідченого юриста з цього питання. "У жадності, - була відповідь. - У жаданні політичної і економічної влади." А оскільки жадність народжується в людському розумі, то порушення прав людини відображають світогляд порушників.

Іншими словами, щоб у всьому світі дотримувалися права людини, повинні статися, принаймні, дві зміни: світогляду і уряду.

Освіта здатна вплинути на розуми і серця людей. Тому 10 років тому ООН розгорнула всесвітню інформаційну кампанію, щоб люди дізналися про свої права, а держави – про свої обов'язки. Я думаю, і дуже на це сподіваюся, що всесвітньою ідеологією нашого століття буде культура прав людини.

Автор: Наталія Ленська, Одеська спеціалізована школа № 35

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

2 коментарі:

  1. Англійською мовою есе доступно тут: http://www.amclubs.org.ua/2013/01/bill-of-rights-democracy-lessons-for_14.html

    ВідповістиВидалити
  2. Демократия - это диктатура закона, а не тех, кто по должности обязан этот закон отстаивать. (В.В. Путин) - оце цікаво (маю на увазі особу, яка висловлюється про демократію і його погляди на "демократію" в Російській Федерації).

    ВідповістиВидалити