2013-01-15

Білль про права: Це таке солодке слово – свобода....

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Що таке Білль про права? Це неофіційна назва перших десяти поправок до Конституції США, які визначають основні права і свободи її громадянина. Так, це таке солодке слово – свобода. Люди завжди, в усі часи прагнули її досягти, здобути, завоювати. І ось вперше, 15 грудня 1791 року на загальнодержавному рівні було визначено права і свободи громадянина США.

Будь-яка людська громада, а тим паче суспільство в цілому, вимагає певних правил та упорядкованості. Живучи у суспільстві, ми не можемо існувати окремо від нього, не мати обов’язків перед суспільством. Оскільки, кожна людина живе і діє в суспільстві, більше того, за своєю природою і способом життя - істота суспільна, то змушена дотримуватися всіх норм і правил, визначених законом та певними моральними нормами. Хтось із класиків сказав, що свобода – це усвідомлена необхідність. Необхідність жити за справедливими законами. Адже тільки справедливі закони, як ми бачимо на прикладі "Білля про права", зможуть забезпечити людині свободу, тому що вони ґрунтуються на пошані до кожної особистості. Вплив суспільства на кожну людину має певний позитивний зміст, адже воно створює можливість для подальшого розвитку особистості та дає право вибору. А свобода - це можливість вибору. Людина сама обирає куди піти вчитися, ким працювати, де жити, яку релігію сповідувати.

"Кожна людина народжується вільною, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, майнового стану". Ми сприймаємо цю тезу як певний абсолют правових відносин, що склалися у нашій державі і зовсім не задумуємося над тим, що не завжди так було. Проблема свободи не лише посідає чільне місце в українській історико-філософській думці, а й є важливим питанням для української нації загалом. "Що є свобода? Добро в ній яке? – питав ще свого часу і знаменитий філософ Григорій Сковорода. Мабуть тому крізь усю історію українського народу червоною ниткою проходить проблема свободи, що виражається в національному пісенному фольклорі, історичних піснях, думах, прислів’ях та приказках:

"Заспівай мені пісню народу, а я скажу тобі, чи має він свободу".

"І вовк на волі, та й виє доволі".

"В клітці є пити, їсти і хороше сісти, та нема волі."

У всіх політичних партій нашої держави програмним гаслом є ідея розбудови України як правової держави. Наші політики неодноразово запевняли, що завжди дотримуються принципів демократії і спрямовують свої зусилля на забезпечення всебічного розвитку особистості.

Більшість із них розуміє, що існує пряма залежність між державою і людиною. Якісно нову демократичну державу можуть створити лише свідомі громадяни, які люблять Україну, свій народ, націю і готові самовіддано служити їх інтересам. Свобода слова, друку, думки. Людина повинна сама вибирати, де йому вчитися і працювати, де йому жити. Людина повинна мати право думати і говорити те, що думає. Людина повинна мати можливість самому ухвалювати рішення і нести за них відповідальність.

Автор: Дармохвал Віктор, Стоянівська ЗОШ І - ІІІ ступенів Радехівського району Львівської області

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар