2013-01-05

Білль про права: Це документ, який кардинально змінив життя...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Білль про права-це документ, який кардинально змінив життя американців. До його появи, США мало Конституцію, але в її тексті були відсутні статті, що гарантували громадянські права. Вже в перші роки існування американської держави це стало однією з основних тем політичних розбіжностей, які асоціювалися зі специфічними груповими та партійними інтересами. Від президента, уряду і конгресу очікували обіцяного ще Конституційним конвентом правового документа, який гарантував би громадянам країни їх права і свободи. 

Протягом чотирьох років після прийняття Конституції в конгрес стікалися численні пропозиції штатів. Основні з запропонованих поправок знайшли відображення у підготовлених Джеймсом Медісон доповненнях. Ці статті склали десять перших поправок до Конституції США, затверджених конгресом 25 вересня 1791. Після ратифікації цих поправок законодавчими зборами штатів з 15 грудня 1791 року, вони стали складовою частиною Конституції США під загальним неофіційною назвою Білль про права. Ці статті давали змогу народу жити,а не виживати. Люди отримали право на слово, друк і релігію. Вони мали можливість мирно збиратися і звертатися до уряду з проханням усунути якусь кривду. Народ мав право на на недоторканість особи, помешкання, особистих паперів і майна не має порушуватися безпідставними обшуками і арештами; ордер на обшук і арешт має видаватися лише зі слушних причин. Покарання людей за скоєння різних злочинів зробили більш лояльними. Політика США стала дійсно добросовісною. Керівництво працювало для народу,а не для себе. Конституцію зробили зручною як для народу, так і для парламенту. Завдяки низькому рівні корупції та усуненню економічних криз, США отримало великий авторитет й знаходиться на перших позиціях світового ринку.

Звісно, Україна ,як і будь-яка інша держава, має свої закони і конституцію. Після появи Конституції України до неї теж вносили зміни,як і в конституцію США,але вони не були такими ефективними і не мали такого сенсу.українці зараз бояться,що наступить консутиційна криза. Вже не один спеціаліст і президент говорив про те,що в нашу конституцію потрібно внести зміни,бо вона має більше ніж сто помилок,але згідно з законом цього так і не зробили.

Розумні поправки та зміни в конституції в США зробили цю раїну ведучою серед інших. Через того,що там правила конституції дотримуються набагато краще порівняно з Україною. Кожен аспект описаний чітко і зрозуміло,чого не можна сказати про Конституцію України. Один з головних плюсів керівництва США це те, що вони намагаються зробити так, щоб всі жителі їхньої країни були на одному рівні. У нас же кожен,дивлячись на те яке положення в суспільстві він займає, має різні права і обов`язки,не дивлячись на те,що в конституції записано зовсім інше.

США більш організована країна,у якої все чітко і не має виключень або неопрацьованостей. Із-за їхньої своєрідної строгості і відповідальності до своєї роботи і задачі,вони у вигіднішому положенні ніж Ураїна.

Білль про права- документ , який чітко формує уявлення про права і закони громадянина США. Україні дійсно не вистачає подібного документу,в якому будуть допрацьовані всі нюанси, що є зараз. Україна потрапляє в тупікові ситуації з яких не може знайти вихід, бо про них нічого не зазначено в Конституції. Звісно, в США теж не все ідеально, але вони є набагато передбачливіші.

Автор: Плітченко Альона, школа №22 з поглибленим вивченням іноземних мов, м. Дніпропетровськ.

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

3 коментарі:

  1. Чому по вашому поправки в конституції США працюють, а поправки які приймаються нашою конституцією не спрацьовують?

    ВідповістиВидалити
  2. Доброго вчора пані Альона. З великою цікавістю прочитала Ваше есе. Бачу, Ви інтулектуальна людина з розвинутим критичним та аналітичним мисленням, а тому хочу поставити Вам питання над яким неодноразово розмірковувала сама і не змогла знайти однозначної відповіді: "Чи доречно Україні, правова система якої належить до романо-германської сімї звертатися до правового досвіду США, країни в якій діє прицедентна англо-саксонська правова система? Чи є бодай теоретична можливість рецесії правових норм США в Україні"? Дякую!

    ВідповістиВидалити
  3. Пані Альона! А чи справді люди були рівними у своїх правах? Що можна сказати, наприклад, щодо корінного населення Сполучених Штатів Америки?

    ВідповістиВидалити