2013-01-06

Білль про права: Українське суспільство завжди має свою думку...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.
Світ завжди знаходитиметься з Америкою в таких-от відносинах: любитиме і ненавидітиме її водночас. Бенісіо Дель Торо
Українське суспільство завжди має свою думку, а може, варто сказати, дві. Cуперечливі. Для когось США – це країна свободи, Колумба, Старбаксу, Кремнієвої долини, привітних поліцейських та добробуту. Для інших –іммігрантів та екс-рабів, де діти носять зброю, де перехожі східної зовнішності несуть в собі загрозу, де військова інтервенція - це не погроза, а дія. 

Поряд набирають могутності Китай та Японія, останні події із школи штату Коннектикут викликають необхідність змінювати закони штатів відповідно до ІІ поправки Біллю, а біля Бруклінського мосту ви також знайдете злидарів, що втратили свою «американьску мрію». Тут діє правило напівповної, чи то пак, напівпорожньої склянки. Правда, як завше, лежить десь на периферії.

Логічно поставити питання, чому ж тоді США залишаються еталоном демократії, глобальним гравцем, інвестиції якого іноді перевищують бюджети країн та творцем всеохоплюючої масової культури? Чому у найбільших світових соціологічних дослідженнях, як от Failed state index 2012 чи The where to be born index 2013, США завжди потрапляє у топ-20, а Україна плентається у хвості десь між Кенією та Бангладешом? Могутність держави ж не вимірюється лише демографічним складом, економічними показниками, запасом енергетичних ресурсів, військовою потужністю, але неодмінно - рішучістю політичної влади та прийняттям інноваційних рішень.

Повернемось у далекий 1789 рік, коли Конгрес отримав запропонований Джеймсом Медісоном проект поправок до Конституції – Білль про права. Поправки перетворювали декларативні положення Конституції у реальний механізм захисту прав людини. Ймовірно, зараз дуже складно оцінити інноваційність та значущість такого проекту в історичній ретроспективі, адже зовсім невдовзі з’явиться поняття сецесії, штати потонуть у крові Громадянської війни між Північчю та Півднем, а раковою пухлиною для Америки стане сегрегація. Проте, знайдуться сміливці, як-от Роза Паркс та Мартін Лютер Кінг, що стане важелем для Конгресу прийняти закони про рівні громадянські, політичні та економічні права.

Зовсім недавно, читаючи таку доросло-дитячу книгу Харпер Лі «Убити пересмішника», де головний герой Аттікус Фінч у часи Великої депресії захищає у суді афроамериканця Тома Робінсона, незважаючи на висміювання та пресинг жителів штату Алабама, свідомість яких визначається власними стереотипами та страхами, я зрозуміла, що нам так бракує таких-от аттікусів-фінчів. Людей здатних мислити критично, відкидаючи стереотипи та власні упередження. Людей, що здатні мислити ціннісними орієнтирами, а не матеріалістичними категоріями.

На сторінках журналу міжнародного права Єльського університету, згадувалось про справу Цуй Юань Цзен проти авіаційної компанії «Ель Аль ізраїльські авіалінії лімітед». Пасажир, громадянин США, Цзен був підданий прискіпливій перевірці безпеки при посадці на літак компанії. Саме тому він подав до суду за завдану йому персональну шкоду, спираючись на право штатів. Для українців така заява звучала б щонайменше смішно та абсурдно, у США – це повсякденна практика. Безглуздо порівнювати прецедентне право до наших кодексів, проте можна порівняти цінності. Для американців відстоювати свою гідність, свої особисті права – це справа честі. Для нас – право на повагу до гідності та честі звучать надто ілюзорно.

Звісно, формування цих цінностей відбувалось протягом не одного століття. Білль про права відіграв тут неабияку роль, закріпивши розподіл гілок влади, окресливши основні права та свободи громадянина США уже наприкінці XVIII століття та давши початок демократичним процесам по всьому світу. Кожна держава має позитивний та негативний досвід. На мою думку, при відкритості до змін та інновацій, з новими поглядами на старі речі та глибокій співпраці з більш досвідченішими, Україна зможе оминути чергове наступання на ґраблі та рухатись до розквіту не лише власної демократії, а й країн, що за законами механіки, притягуватимуться й перейматимуть наш досвід.

Автор: Лілія Боровець, Львівський національний університет ім. Івана Франка


* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

14 коментарів:

  1. Автор описуючи американську демократію правильно сказав, що та демократія будувалась не один рік і вона стояла на силі і праві використовувати зброю. Для американців зараз гарно хизуватися демократією збудованою на кістках. А для вас прийнятний такий шлях? Чи як по іншому можна збудувати демократичну державу де будуть працювати закони без десяток тисяч жертв від використання насильства? Бо інакше я не бачу як можна заставити натовп з старим сприйняттям світу поважати нові цінності. Також без зацікавленості політичної еліти швидких змін не буває, а як одними вмовляннями меншості можна спровокувати представників великого бізнесу до дій?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Спасибі за коментар та запитання. На мою думку, демократія не несе в собі загрози насильства, для України особливо. З давніх-давен прослідковується, що українці мирний народ і завжди стояв на позиції "відстояти своє", аніж - загарбати чуже. Помаранчева революція (як би зараз не говорили про її неактуальність) - це підтвердила.

      "Натовп" поважатиме нові цінності лише у тому випадку, коли вони не утворюватимуть дисонанс із цінностями кожної особи. Це, як не дивно, почуття безпеки та захищеності, право на ідентифікацію себе у суспільстві, рівність та справедливість, добробут.. та, зрештою, ці цінності спільні для нас усіх. Чому ж ми маємо їх не поважати?

      Представники великого бізнесу теж колись були студентами (сподіваюсь), а ті, хто зараз навчається, зовсім скоро буде політичною елітою, лідерами у своїх галузях, які прийматимуть стратегічно важливі рішення для нашої держави. Тому, як на мене, варто приділяти багато уваги формуванню молодої еліти, яка не має упереджень чи совкових шаблонів поведінки.І, хто зна, чи через десяток-два років у нас виникатимуть подібні запитання :)


      Видалити
  2. Пані Ліліє, як Ви думаєте, може сила полягає у національній ідеї, яку продукувала політична еліта та яка була підтримана більшістю населення тодішніх Штатів? Може Україні також необхідно виробити надідею, яку підтримає наш народ? Якщо так, чи реально це зробити з урахуванням політичної ситуації в державі та які Ваші пропозиції з цього приводу? Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня!

      Надідея - це класне поняття, але воно не до кінця зрозуміле. Та й народ вже не раз був "годований" надідеями, що рано чи пізно зазнавали краху.
      Справа може і в тому, що наше суспільство через історичні обставини звикло покладатись на владу, яка згори диктувала нов постулати і життєві принципи. Демократія ж у кожному з нас. Щоб її збудувати у державі, слід найперше почати із себе.

      Видалити
    2. Хотілось би додати, що тільки коли до влади прийде патріотична верхівка, тоді можна буде говорити про якийсь можливий розвиток. Так як теперішня верхівка влади тільки тим і займається, що ганьбить усю Неньку-Україну, лобіюючи тільки свої інтереси і інтереси своїх "спонсорів". Чи не можна дозволити українцям збільшувати свій дохід, що буде одночасно підвищувати як благополуччя країни, так і їх особисте? Адже більше можна взяти з того, хто має більше, а не з "церковних мишей". Збільшення середнього прошарку населення - от що потрібно! Будемо мати надію що ми таки дочекаємось того часу, і почнемо вести прогресивну зовнішньо-політичну та економічну діяльність, взявши приклад з Пд. Кореї чи Грузії.

      Видалити
  3. Мені особисто,здається,що Америка одна із перших відкинула расові
    ідеї,вона в цьому плані прогресувала,і я думаю,що в на даному етапі свого розвитку вона не почне деградувати з Обамою президентом відносно сегрегації.Суспільство іде вперед...

    ВідповістиВидалити
  4. Доброї ночі пані Лілія. В своєму есе Ви вдало використовуєте приклад художнього персонажа Аттікуса Фінча і наголошуєте, що він не зрадив своїм принципам навіть за умови суспільного пресингу засновоного в першу чергу на пануючих стериотипах в тогочасному американському соціумі. Сучасні політологи визнають фак стериотипності мислення в Україні зразка ХХІ ст. Який з вітчизняних стериотипів Ви вважаєте найнбезпечнішм для розбудови демократії і формування громадянського суспільства в нашій державі

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за коментар, Іро!)

      Через історичні обставини, що склались у нашій державі, у громадян існує стереотип, що "держава нам щось повинна", проте ухилятись від сплати податків, шукати дірки в законах - це запросто, держава ж нам стільки повинна.. :)

      Було б класно, якби люди усвідомили всю значимість Людовікового "держава - це я" і приміряли на себе це абстрактне поняття.

      Видалити
  5. Дякую за цікаве та змістовне есе пані Ліліє, скажіть будь-ласка, як нам подолати радянські рудименти у відношенні до США?( коли доречною виступає Ваша перша теза до певної частини українців)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт, вдячна за коментар!

      Мені здається, що не варто затрачати свої зусилля на те, щоб долати стереотипи по відношенню до США у певної категорії людей. Власне, це дає змогу іншій категорії, яка мислить більш позитивно, зняти рожеві окуляри і глянути на речі об"єктивніше.

      Видалити
  6. Доброго дня друзі! Я дозволю собі підтримати Лілію. Дійсно боротьба з стериотипним ставленням до США, особливо серед представників старшого покоління, може призвести до появи нового, певною мірою ідеалізованого ставлення молоді до Сполучених Штатів, що є не менш небезпечним і шкідливим. Ми повинні об`єктивно підходити до цієї проблематики, бачити плюси і мінуси, вчитися не тільки на перемогах, а й на їхніх помилках.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ірино, дякую за коментар і Вашу підтримку!) Приємно знаходити однодумців!

      Видалити
  7. Доброго вечора)
    А от в яких відношеннях перебуває Україна й США? "Любов" чи "ненависть?"

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня, Світлано!

      Не можу сказати однозначно. Є прихильники, є опоненти - кожен сам для себе визначає, як ставитись і яку точку зору займати. На те у нас і демократіє, що є свобода вибору :)

      Видалити