2013-01-05

Білль про права: Основна проблема демократії в Україні...

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.
Бідність в демократії настільки ж переважніше так званого благополуччя громадян при царях, наскільки свобода краще рабства. - Демокрит
Основна проблема демократії в Україні полягає в історично пройденому шляху та часі, США почали запроваджувати демократію близько 1780 років, а Україна в цей час була поділена на частини і входила до складу Речі Посполитої та Російської імперії. Відповідно свідомість населення була націлена на зовсім інше і пригнічена,України цілої ще не існувало історично,а найбільшою проблемою і є те,що не було загальної національної усвідомленості народу для розбудови суспільства,як демократичного.


Україна вийшла зі складу СРСР тільки у 1991 році, вона стояла на роздоріжжі, з одного боку не було цілісності і єдності громадянського суспільства, не було визначеності у планах на майбутнє і не було націоналістів, які були орієнтовані на демократичне суспільство. Посткомуністичне мислення і правління вплинуло на розбудову країни так, що ми до сих пір живемо жалем за минулим.

США є одним із непоганих варіантів для прикладу розвитку демократичного суспільства у Україні, та історично склалася різна свідомість у обох націй. Кожна із націй пройшла свій шлях розвитку,свої етапи становлення незалежності,демократичності. Тому не можна сліпо наслідувати чужий досвід, необхідно аналізувати і вносити новації, бо на даному етапі розвитку США не можна назвати найбільш демократичною державою світу.

На мою думку, в наш час поняття демократії і матеріального забезпечення населення переплітаються. В часи рабства,панства,звісно,актуальним було те,щоб кожна людина мала права,свободи та гарантії. Та на прикладі України свободи ми маємо,гарантії нам нічого не гарантують і права є не настільки вдосконаленими,щоб бути у них впевненими. Якщо я живу в демократичній державі, де я можу сповідувати будь-яку релігію – це одне, але якщо разом із цією демократією і висловлюванням власних думок у бік влади,я не маю можливості прожити місяць на зарплату – це інше. Така демократія нікого не цікавить. Демократія гарантує нам рівність,те,що воля народу буде враховуватися, а навпаки вона обмежуються і принижується. США в цьому плані досягли кращих успіхів. Більшість населення забезпечене житлом, роботою, медичним страхуванням, про яке в Україні більшість не має навіть уявлення.

Що людині необхідно для життя? Житло,роботу, яка буде приносити гроші і відпочинок. США для свого населення задовольнило більшість потреб, яскравий приклад того,що всі тікають у США, а не із США до нас в Україну. Людина почуває себе вільною, коли вона забезпечена і може реалізувати себе. Україна на даному етапі не дає матеріальної свободи для свого народу. Чому старші люди шкодують про те,що розпався Радянський союз, хоча на Всеукраїнському референдуму «за» проголосувало понад 90% населення. Тому що незалежність і демократичність не дала очікуваного результату. Суспільство деморалізоване і переймає чужі ідеали,в основному із США, це MacDonald’s та Coca-Cola, орієнтація на голлівудські ідеали краси,стилю. Все це нам пропагує телебачення, ми навіть не в змозі аналізувати інформацію, ми її просто поглинаємо. Одного разу іду по вулиці,неподалік іде молода мама з дитиною років 4-5, дитина починає плакати,а мама заспокоює: «Не плач, зараз мама купить тобі картоплю -fries в MacDonald’s і ти поїси!». О диво,дитина перестала плакати. Ось такі ідеали нам насаджує Америка,схоже ми переймає не ті уроки у США,беремо все найгірше і відкидаємо своє національне, рідне – борщ, вишиванку. Наші вулиці пістріють назвами New-York street pica, MacDonald’s,вигуками okay і good,одяг із національними прапорами Великобританії, США. Чужі ідеали ми ставимо вище за себе, суспільство починається з малого,з дітей із того, що вони люблять і що вчать, може варто уже з перших класів навчати українських школярів цінувати свою історію,культуру,кухню,мову. Вчити їх цінувати українські традиції,а не свято Halloween. Звісно,в цьому немає нічого поганого,та я думаю,вони не святкують український день незалежності чи конституції. На Америку потрібно рівнятися тих часів,коли був написаний цей Білль про права, але не на сучасну, бо тепер вона несе багато негативу прикладами своїх вчинків,тим самим пригнічуючи волю і права інших, постійні збройні сутички,миротворчі сили НАТО,які вбивають,навіщо тоді слово миротворчі.

Теоретичні уроки демократії Україна вже давно пройшла , однак у нас не можуть початися практичні. Постійно щось не виходить, постійно сторінки газет пістріють заголовками про хабарництво, зловживанням службовим становищем,порушенням прав населення або невиконанням. У Верховній Раді постійно бійки,ні в якій державі такого немає,нуль авторитету,погана репутація,ось наші результати. Демократії немає навіть у Верховній Раді. Більшість населення в Україні почуває себе рабами економіки, від цього зневага до свого,відсутність ідей у житті і захоплення чужими ідеалами,навіть гіршими за власні.

Автор: Любов Бондарчук, Львівський національний університет ім. Івана Франка

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

6 коментарів:

  1. Любов, як Ви вважаєте, а чи хочуть самі українці цієї демократії? Чи хочуть вони відмовитись від корупції, за рахунок якої живуть, чи хочуть вони відмовитись від можливості "сачковать" на роботі та нічого не робити, чи хочуть вони жити в селах та працювати кожного дня у полі?

    ВідповістиВидалити
  2. В Америці якось живуть і "сачкують" на роботі за кілька тисяч доларів,а не за кілька сотень гривень,за рахунок корупції живуть тільки ті,які мають гроші,а інших відкидає за борт,щось схоже на природній відбір,тільки в грошовому еквіваленті.От у Польщі живуть у селах і працюють у полі,бо знають,що вони зможуть жити за ті гроші,і що вони,гроші, точно будуть і їх вистачить для сімї.Наші українці ні в чому не можуть бути впевненими,навіть у взятці,а раптом хтось більше заплатить,а місць визначена кількість і тому подібне.Демократія-це перш за все гарантування нам спокою у завтрашньому дні,ми цього не маємо.Тоді не тікали наймолодші і найрозумніші за кордон,дуже часто з дипломами юристів, працювати двірниками, чекаючи італійського "пермесо",яке дозволить вже через кілька років почувати себе впевнено у своєму майбутньому.

    ВідповістиВидалити
  3. Доброго вечора Любов. Ви досить критично, але разом з тим об`єктивно та відверто розкрили тему есе. Я завчасно перепрошую за питання, розумію, що не коректно впадати в крайнощі, але як би перед Вами постав вибір жити в економічно сильній, розвиненій, заможній, впливовій Україні з тоталітарним політичним режимом чи в еконовічно не стабільній, бідній Україні яка тільки розпочинає свій політичний шлях, яку з Україн Ви б обрали?

    ВідповістиВидалити
  4. Доброго вечора і Вам,Ірино!У своєму есе я писала про демократію,яка нікого не цікавить.Тобто,я мала на увазі,що сучасний стан демократичної України є таким,що багато людей втікають з її терен,шукаючи кращої долі в інших країнах.От саме вони не цікавляться тією демократією в Україні,і так вже долею випало,що я народилася в тій Україні,якою вона є на даному етапі,тому вибір впаде однозначну на економічну нестабільну Україну.У ній хоча б убивати не будуть публічно,згадуючи Гонгадзе...

    ВідповістиВидалити
  5. Погоджуюся з Вами, що для того, аби побудувати свою державу, необхідне національно-патріотичне виховання і дорослих, і молоді, оскільки його не було ні за Радянського союзу, ні за 21 рік незалежності. Навчальні заклади, медійний простір, держава, повинні забезпечити таке виховання. Українська мова, культура, історія мають стати фундаментом розвитку кожного громадянина України, адже лише свідомі громадяни зможуть відстояти свої права, активно опиратися зовнішньому впливові, будувати громадянське, демократичне, правове суспільство.

    ВідповістиВидалити
  6. http://mirazom.org.ua/bulo-kolys-v-ukrajini/ фактично на цьому сайті є документальний фільм який заборонено показувати по телебаченню, чому, тому що ти виживаєш в Україні в екстремальних умовах.

    ВідповістиВидалити