2013-01-10

Білль про права: Вже при ратифікації Конституції американський народ вимагав..

Центр політологічних досліджень продовжує публікувати есе, надіслані на II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Вже при ратифікації Конституції американський народ вимагав доповнити її статтями про права і свободи громадян. Тож, 15 грудня 1791р. було затверджено десять поправок, кожна з яких стоїть на сторожі людських прав (Білль про правав США).Свобода віросповідання, слова та друку, недоторканість особи… Прийняття Білля – це справжня перемога демократії, в результаті якої США стала провідною країною світу. Український шлях до демократичного суспільства продовжується дотепер. Згадуються слова Т.Пейна : «Щоб бути вільним, достатньо захотіти цього.» Та чи справді достатньо лише бажання?

Український народ споконвіків зазнавав утисків, соціального та релігійного гніту. Події, які відбулися в історії України: Національно-визвольна війна Б.Хмельницького (1648-57рр.), антикріпосницькі повстання ХІХ ст., опозиційний рух (1960-70х рр.) – засвідчили те, що протягом усього існування українська нація боролася за свої права та відстоювала їх перед іншими державами. І певних успіхів мивсе таки досягли. Незважаючи на тоталітарний режим, 1976р. утворилася Гельсінська спілка. Свою мету вона вбачала в тому, щоб ознайомити громадськість з декларацією прав людини. Та доля спілки була недовгою: вже через три місяці після утворення було заарештовано усіх її членів. Це свідчить, наскільки тернистим був шлях українців до бажаних мрій.

Сьогодні Україна незалежна. Закони, які повинні були б захищати наші права, прописані в конституції, але, на жаль, не усі з них виконуються в повній мірі. Постає питання : чому? Я вважаю, причина полягає в тому, що українцям складно усвідомити, що вони справді вільні, справді незалежні. У нас виник, народжений довгими роками гноблень, комплекс меншовартості. І головне з того, що ми маємо перебрати в американців – це любов до себе , повагу до своїх прав та обов’язків і віру у власні сили. «Вбий в собі раба!»

Отже, якщо поєднати досвід України із досвідом США, якщо кожен зрозуміє свою відповідальність за подальшу долю держави, якщо ми ретельно та з усвідомленням будемо вибирати політиків, то все зміниться на краще. І вже в найближчому часі наше суспільство стане справді демократичним і усі українці будуть рівними перед законом. Чи для цього достатньо лише бажання? Я думаю, так! Але воно повинне бути всенародним, продуманим та виваженим і перерости в певні рішучі дії. На мою думку, зараз такого бажання немає. Як Мойсей 40 років водив євреїв по пустелі, так і ми блукаємо в пошуках бажаного.
Лиш уявіть, якою стане країна, В якій кожна людина живе як людина, В якій все, що хороше, – значить і наше!... Але поки, на жаль, все зовсім інакше... Сашко Положинський
Проте надія є, якщо американці вибороли свої права, ми теж зможемо!

Автор: Тетяна Котик, школа № 8, м. Червоноград, Львівська область

* * *

Конкурс проводиться Центром політологічних досліджень (м. Донецьк), спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників (АRС). Генеральний партнер конкурсу: Американський Союз за Громадянські Свободи (м. Гонолулу, Гаваї). Партнери конкурсу: Інститут професійного лобіювання та адвокасі (ІПЛА), та Донецька регіональна асоціація дослідників iсторii зарубiжних краiн та мiжнародних вiдносин i органiзаторiв мiжнародного спiвробiтництва (DAIR). Більш детальна інформація про конкурс тут.

9 коментарів:

  1. Тетяно,здається,під час подій Помаренчевої революції наш народ на глобальному рівні забажав бути вільним!На Вашу думку,чому не вийшло,чому 5 років поспіль до влади прийшов той кандидат в президенти проти якого стояли тисячі і тисячі?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
    2. Так, під час Помаранчевої революції українці забажали бути вільними, але це бажання не було "всенародним". Я думаю, усім відоме ставлення східної України до цієї події. Лише тоді, коли схід і захід спавді буде разом - Україна зможе стати демократичною.
      А щодо кандидата у президенти: Ющенко не виправдав надій тих хто в нього вірив, до влади прийшов Янукович і створив усі умови для того щоб залишитись там на довго.

      Видалити
  2. Доброго вечора Тетяна! Я поділяю більшість Ваших думок висловлених в есе, але мене зацікавило питання: "Що має з нами статися, щоб бажання вбити в собі раба з`явилося"?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго вечора, Ірино!
      Я вважаю, Помаранчева революція була прикладом події, яка могла б це зробити. Але, крім радикальних методів, дуже ефективною, на мою думку, є просвітницька діяльність. Проте вона повинна проводитись на всіх рівнях.

      Видалити
  3. Доброго вечора пані Тетяно, цікаве есе. Погоджуюсь із думкою про блукання в пустелі, але думаю, що такий шлях пройшли багато молодих країн, які були під впливом СРСР та знайши своє щастя, варто і нам знайти своє.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго вечора Богдане, дякую. Я впевнена, що щастя України ще попереду, але для цього нам потрібно знайти свого Мойсея.

      Видалити
  4. Доброго дня, Тетяно!
    Як і чим, на вашу думку, може проявятись той факт, що суспільство "зрозуміє свою відповідальність за подальшу долю держави"?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго вечора, Лідіє!
      На мою думку, ця відповідальність проявиться тоді, коли кожен українець почне виконувати усі свої обов"язки і не буде дозволяти іншим порушувати власні права. Все велике починається з малого!

      Видалити